Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Invázia slizniakov v slovenských záhradách: Odborník radí, platí na nich jedine toto

Rada, ako účinne bojovať so slizniakmi, neexistuje
Rada, ako účinne bojovať so slizniakmi, neexistuje (Zdroj: Foto: TASR, SAV)

BRATISLAVA - Záhradkári a pestovatelia majú v posledných dňoch hlavy v smútku. Trápia ich nevítaní škodcovia. Vplyvom dažďov a dôsledkom teplých zím sa premnožili slimáky a slizniaky, ktoré požierajú všetko, čo im príde do cesty. Výsledkom sú zdevastované a zničené záhradky s čerstvou zeleninou, ale aj kvetinové záhony. Ako sa proti neželaným návštevník vyzbrojiť, sme sa pýtali Tomáša Čejku zo Slovenskej akadémie vied.

"Za premnoženie môžu pravdepodobne pomerne mierne zimy v posledných rokoch a v prípade nepôvodného slizovca iberského aj nedostatok prirodzených nepriateľov a parazitov. Jednoducho povedané, žiadny živočích ich nechce žrať," vysvetľuje s úsmevom na tvári Čejka a dodáva, že ako-tak ich dokážu likvidovať kačice, najmä plemeno indický bežec. 

Proti slizniakom babskými radami

Ako dodáva,​ jedinou účinnou a zaručenou obranou je ručný zber, a to najmä ráno, tesne pred zotmením, alebo po daždi​. Odborník odporúča aj mechanickú likvidáciu, no spomenul aj babské rady. "N​iektorí záhradkári odporúčajú obsypať hriadky pieskom, pilinami, popolom alebo rozdrvenými vajcovými škrupinami. Medzi ďalšie rady patria pasce s pivom, oddelenie záhonu plechom, ktoré je ale totálne neúčinné. Typickým babským receptom je obsypanie hriadok kávovou usadeninou," radí.

Vyzerá to teda naozaj tak, že zaručene účinný spôsob na likvidáciu neželaných hostí záhrad neexistuje. "V podstate sa priamo útokom brániť nedá, slizovce a iné mäkkýše treba len zbierať a likvidovať," hovorí Čejka a pokračuje: "Po pozemku je dobré rozložiť staré práchnivejúce dosky, pod ktoré sa slimáky ukrývajú​. Pri bezulitnatých druhoch je najlepšie rozseknúť ich potom ​ostrým predmetom, alebo ich hodiť do vriacej vody, potom napríklad na kompost​. Ostatné metódy, ako je napríklad posypanie soľou, sú buď ešte menej humánne alebo neúčinné."

​Podľa Čejku ulitnaté druhy nie sú pre záhradkárov také nebezpečné ako slizovec iberský, preto ich stačí pravidelne zbierať. "Ak majú ľudia takú možnosť, po pozbieraní ich môžu vyniesť do voľnej prírody," hovorí.

Chémiu neodporúča

Na odstránenie nepozvaných hostí sa skúšali aj biologické postreky obsahujúce prirodzených parazitov (Phasmarhabditis hermaphrodita), tie však dokážu zahubiť len mláďatá slizovcov, navyše napádajú aj naše pôvodné, neškodné druhy mäkkýšov. "Chémiu neodporúčam, pretože nikto nevie, čo v pôde potom robí a ako ju z nej absorbujú poľnohospodárske plodiny," uzatvára odborník zo SAV. ​

Aj v súvislosti s touto problematikou odporúčame publikáciu Záhrada pre úžitok, kde nájdete stovky praktických rád pre záhradkárov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu