Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vypadol vám trvalý zub? Ešte nič nemusí byť stratené, radí stomatológ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak si človek vybije trvalý zub, je šanca vrátiť ho na pôvodné miesto. K stomatológovi však treba prísť čo najrýchlejšie, zub nesmie byť vysušený.

"Najlepšie je, ak si ho dá do úst, do prirodzeného prostredia medzi sliny," radí Irena Lacková, viceprezidentka Regionálnej komory zubných lekárov (RKZL). Možno ho doniesť aj v mlieku, podotkla. Replantovať zub je podľa nej možné len vtedy, ak sa vybije s koreňom. Ak ide o úlomok zubu, ten sa dá nalepiť. Aj v tomto prípade je podľa Lackovej rozhodujúci čas, k stomatológovi ho však v slinách či v mlieku nosiť netreba.

"Stačí ho doniesť vo vreckovke, vlhkosť vzduchu tu nezohráva úlohu tak ako pri celom zube," dodala. S častým úrazom chrupu prídu podľa nej najmä deti. Lacková kritizuje, že na preventívne prehliadky ich, naopak, chodí málo. Upozornila na vlaňajší prieskum Svetovej federácie zubných lekárov, ktorý ukázal, že slovenské deti majú jedny z najviac skazených zubov v Európe. "U zubného lekára nebolo vyše 40 percent detí do 14 rokov," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu