Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé detaily prípadu odobratého bábätka v Nórsku: Babička prehovorila o šialenej sociálke!

Rodičia sa po odobratí Maxine zrútili! Zobraziť galériu (7)
Rodičia sa po odobratí Maxine zrútili! (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

OSLO/BRATISLAVA – Tento týždeň sme vás informovali o prípade absurdného odobratia len dva a pol mesačnej Maxine slovensko-nórskym rodičom, Andrejovi a Sare. Dôvodom mal byť nedostatočný očný kontakt hluchonemej matky s dieťaťom. V prípade už intervenuje slovenská vláda a rodičov čaká v júni súd s organizáciou Barnevernet. O tom, ako rodina vníma neočakávaný zásah nórskej sociálky, sa médiám zdôverila babička malej Maxine.

Slovákovi a jeho hluchonemej nórskej manželke odobrali začiatkom tohto roka len 10-mesačnú dcérku. Rodičia sa podľa reportáže TV Barrandov po zásahu nórskej sociálky zrútili a boja sa šikany zo strany Barnevernetu, preto odmietajú kontakt s médiami. Na otázku, aké boli prvé chvíle po odobratí malej Maxine, odpovedala babička zo Slovenska: „Zrútil sa mi život, svet. Myslela som, že to ani neprežijem. Sú to dni čakania.  Čakáme na každú správu, každú minútu na nejaký mail, že nám niekto pomôže.“

Hrozivé detaily prípadu odobratého
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

Otec Maxine je podľa babičkiných ďalších slov neskutočne unavený a za krátky čas schudol vyše tridsať kíl. S odobratím dieťatka sa nevie zmieriť a aj mama dieťatka je neskutočne chudá. Na jej adresu dodala: „Ďakujem, že je taká silná, ja by som to asi ani nedokázala.“ Rodičia pred odobratím dcérky odmietli ísť do pozorovacieho centra, čo bolo pre nórsku sociálku impulzom, aby začala konať. Odteraz môžu Maxine vídať len raz za dva týždne na jednu hodinu. Návštevy však prebiehajú ako vo väzení. „Dokonca som musela sedieť s policajtmi v miestnosti a keď som musela ísť na záchod, policajt išiel za mnou a stál na chodbe, ako keby som bola nejaký kriminálny živel,“ opísala babička priebeh návštevy malej Maxine, ktorej sa tiež zúčastnila.

V tejto miestnosti smie mama Maxine vídať svoju dcérku raz za dva týždne
Zobraziť galériu (7)
V tejto miestnosti smie mama Maxine vídať svoju dcérku raz za dva týždne  (Zdroj: TV Barrandov)

Zamestnanci Barnevernetu sú mimo reality

Rodičom sa snažia pomôcť rovnakí právnici, ktorí participujú na prípade Češky Evy Michalákovej. Barnevernet jej takisto za zvláštnych okolností odobral dvoch synov. Matka Maxine je hluchonemá a už len „z toho titulu sa dostala do hľadáčika Barnevernetu,“ vysvetlil právny zástupca Pavel Hasenkopf „Je to jeden z najšialenejších prípadov, pretože ide o také malé dieťa. Nie sú tam žiadne závažné dôvody na odobratie,“ uviedla právnička Dora Boková pre TV Barrandov. „Ľudia, ktorí v Barnevernete pracujú, sú už takí fanatickí, že sú mimo bežnej reality a neuvedomujú si, že ničia iným ľuďom životy,“ dodal Hasenkopf.

Prípad Maxine rieši aj Centrum pre medzinárodnú právnu ochranu detí a mládeže
Zobraziť galériu (7)
Prípad Maxine rieši aj Centrum pre medzinárodnú právnu ochranu detí a mládeže  (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

Ako zhodnotila česká TV Barrandov, Slovensko sa o prípad Maxine zaujíma oveľa viac, ako česká vláda a od začiatku podníka obranné kroky. Podľa informácií, ktoré zistili Topky, sa už prípadom zaoberá slovenské Ministerstvo zahraničných vecí. Na prezidenta Andreja Kisku, ktorému prípad nie je ľahostajný, sa tiež obrátila aj Andrejova mama, babka malej Maxime. Slovensko-nórsku rodinu sa aktuálne snažia podporiť rôzne občianske iniciatívy, ako aj facebooková stránka Vráťte Maxine rodičom. Najbližší súd by sa mal konať už 1. júna. 

Hrozivé detaily prípadu odobratého
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům)

Hrozivé detaily prípadu odobratého
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům)

Hrozivé detaily prípadu odobratého
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Česko, vraťme děti rodičům)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu