Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikátny zákrok slovenských lekárov: Obetavý čin, pri ktorom budete mať slzy na krajíčku!

Staršia sestra darovala obličku, aby zachránila mladšiu Zobraziť galériu (7)
Staršia sestra darovala obličku, aby zachránila mladšiu (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Unikátnu krížovú transplantáciu obličky, prvú svojho druhu na Slovensku, vykonali súbežne Transplantačné centrá dvoch univerzitných nemocníc v Košiciach a Martine.

Skvelý a nesmierne obetavý čin súrodeneckej dvojice a manželského páru prezentovali v štvrtok v UNLP v Košiciach. Krížovú transplantáciu uskutočnili ešte 28. januára. Oľga Barbušová (40) sa rozhodla pomôcť svojej sestre Alene Bagárovej (36), ktorej postupne od roku 2001 zlyhávali obličky. „Už v roku 2008 som podstúpila jednu transplantáciu, ale oblička sa neujala. Chodila som trikrát do týždňa na dialýzu. Teším sa, že konečne môžem plnohodnotne žiť a som nesmierne vďačná svojej sestre aj manželom Tomanovým, s ktorými sme si vymenili obličky,“ hovorí Bagárová.

Staršia sestra darovala obličku,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Svoju sestru o pomoc nežiadala, tá sa sama prihlásila na transplantáciu, aby jej pomohla. „Žiaľ nesedia naše krvné skupiny a tak som ja darovala obličku pani Tomanovej a jej manžel daroval obličku mojej sestre. Tento skutok nás všetkých veľmi zblížil. Nepovažujem to za nejaký heroický čin, urobila som to z lásky k sestre a ďakujem celému zdravotnému personálu a operačnému tímu,“ dodáva O. Barbušová, matka dvoch detí. Jej mladšia sestra síce ešte detí nemá, ale verí, že i s novou obličkou sa vlastných potomkov dočká.

Darca má i po odbere obličky plnohodnotný život

Odber obličky od darcu vykonali transplantační chirurgovia UNLP retroperitoneoskopickou metódou, ktorá bola do klinickej praxe UNLP zavedená v novembri 2014.

Staršia sestra darovala obličku,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Darovať inej osobe životne dôležitý orgán je s určitosťou prejavom mimoriadnej šľachetnosti. Svoje o tom vie aj darkyňa Oľga Barbušová, výnimočná a obetavá žena, ktorá svojim dôležitým rozhodnutím a odhodlanosťou pomohla svojej sestre a skvalitnila život celej rodine.

„Darovanie obličky na transplantáciu počas života svojmu genetickému príbuznému alebo emocionálne spriaznenej osobe je proces, ktorý sa začína rozhodnutím pomôcť, pokračuje detailnými vyšetreniami, ktoré zabezpečujeme ambulantne resp. krátkou hospitalizáciou a vrcholí odberom obličky, ktorá je do dvoch hodín natransplantovaná príjemcovi. Život po odbere jednej obličky u správne vyšetreného darcu za života je prakticky bez obmedzení, doživotne je potom  sledovaný v našej ambulancii,“  hovorí Tatiana Baltesová, zástupkyňa primára Transplantačného oddelenia UNLP.

Staršia sestra darovala obličku,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Slovensko má nízky počet orgánových transplantácií

Odber obličky metódou retroperitoneoskopickej nefrektómie je veľkým benefitom pre darcu: Výhodou tohto miniinvazívneho prístupu v porovnaní s otvoreným prístupom sú: menšia pooperačná bolesť (potreba menších dávok analgetík), kratšia doba hospitalizácie, rýchlejšie uzdravenie a skorší návrat do bežného života, lepšia kvalita života a tiež lepší kozmetický efekt, “ dodáva vedúci operačného tímu pri odbere obličky Erik Tóth. 

Staršia sestra darovala obličku,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

 „V minulom roku sa na Slovensku uskutočnilo 117 transplantácií obličiek, 17 transplantácií srdca a 23 transplantácií pečene. 46 obličiek (teda takmer 40 percent) bolo transplantovaných v Košiciach, okrem Košíc a Martina sa obličky transplantujú ešte v Bratislave a Banskej Bystrici. Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším počtom orgánových transplantácií v Európe. V Španielsku a Chorvátsku, ktoré patria medzi najaktívnejšie krajiny sveta v oblasti transplantácií, sú vládou podporované programy,  vďaka ktorým je ich odberová a transplantačná aktivita rádovo vyššia ako na Slovensku. Hlavnou myšlienkou týchto programov je predovšetkým podpora identifikácie potenciálnych darcov orgánov. A v týchto programoch sa snažíme aktívne vystupovať aj my,“ konštatuje Ľuboslav Beňa,  primár Transplantačného oddelenia UNLP a hlavný transplantačný koordinátor SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu