Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Váhostav od roku 2009 nezaplatil 6 % z objemu faktúr, v prepočte cez 54 milónov

Protest živnostníkov
Protest živnostníkov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stavebná spoločnosť Váhostav - SK, a.s. (Váhostav), ktorá je v reštrukturalizácii, nezaplatila od roku 2009 svojim dodávateľom, ktorí sú teraz aj veriteľmi, pre finančné problémy faktúry v objeme 54,322 mil. eur.

Predstavuje to 5,81 % z celkovej sumy vystavených faktúr z obchodného styku v uvedenom období. Ako firma v utorok informovala, za posledných šesť rokov jej vystavili dodávatelia, ktorí sú aj veriteľmi, faktúry v celkovom objeme 934,699 mil. eur. "Uvedomujeme si výšku záväzkov, ktoré máme voči našim veriteľom. Preto chceme, aby spoločnosť fungovala ďalej a splácala záväzky tak, ako nám to počas reštrukturalizácie prikazuje zákon," povedal generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík.

Problémy s nezaplatenými faktúrami má v súčasnosti nezabezpečených 689 veriteľov, ktorým Váhostav dlhuje 104,7 mil. eur. V tom sú zahrnuté všetky nezabezpečené záväzky, teda aj faktúry štátom objednaných stavieb, ako aj zo stavieb, ktoré Váhostav staval pre súkromný sektor. "Každá siedma stavebná firma na Slovensku prešla v posledných troch rokoch reštrukturalizáciou a od platnosti zákona od 1. januára 2006 využilo existujúci inštitút reštrukturalizácie viac ako 550 firiem," pripomenul hovorca Váhostavu Tomáš Halán. "Navyše, podľa odhadov sa aktuálne nachádza v tomto procese približne deväťdesiat firiem," dodal. 

Vláda chce prerušiť reštrukturalizáciu Váhostavu. Podmienky výberu správcov by sa mali zmeniť tak, aby ich už nevyberali firmy v reštrukturalizácii, a zároveň by sa mali posilniť práva nezabezpečených veriteľov vo veriteľských výboroch. Tieto zmeny treba podľa premiéra Roberta Fica prijať predtým, ako sa uskutoční schôdza veriteľov Váhostavu, ktorá má rozhodnúť o reštrukturalizačnom pláne spoločnosti 30. apríla. Predĺženie reštrukturalizácie bude podľa Moravčíka pre spoločnosť likvidačné a môže napokon skončiť v konkurze. 

Váhostav chce z dlhu voči nezabezpečeným dodávateľom vo výške 104,7 mil. eur zaplatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov. Spoločnosť má všetkým veriteľom, vrátane bánk, splatiť spolu takmer 44 mil. eur, teda 32,30 % zo záväzkov 136 mil. eur, pričom bankám by mala pohľadávky zaplatiť v plnej výške. 

Vláda po nátlaku opozície a médií navrhla zmeny v uspokojovaní veriteľov. Veritelia by po novom mali nárok na zaplatenie zvyšného objemu svojich pohľadávok do výšky 100 % aj po skončení reštrukturalizácie firiem. A to z ich budúcich ziskov alebo iných príjmov, čo však môže trvať roky. Druhou a rýchlejšou možnosťou má byť, že štátna Slovenská záručná a rozvojová banka by mala odkupovať pohľadávky veriteľov za 50 % (pôvodne 40 %) ich hodnoty predbežne do konca tohto roka a následne si ich bude vymáhať od Váhostavu.

Kiska sa s Čižnárom rozprával aj o Váhostave

Prezident Andrej Kiska sa dnes s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom rozprával o kauze Váhostav, ale aj o stave generálnej prokuratúry. Ako povedal Kiska novinárom po skončení rokovania, generálna prokuratúra v kauze Váhostav "veľmi aktívne koná".

Na generálnej prokuratúre diskutovali aj o kauze Gorila. So špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom prezident hovoril o tom, v akom štádiu táto kauza je. "Povedal mi, čo sa s tým dá a nedá robiť," povedal Kiska. Keďže všetky kauzy, o ktorých sa hlava štátu na generálnej prokuratúre rozprávala, sa vyšetrujú, prezident k nim nemohol povedať bližšie informácie. 

Kiska s Čižnárom hovoril aj o tom, v akom stave je generálna prokuratúra. "Hovorili sme aj o tom, ako generálnu prokuratúru ľudia vnímajú. Akoby zákony neplatili pre všetkých, akoby tu vždy bola určitá skupina nedotknuteľných," povedal prezident. Podľa Kisku na Slovensku existujú veľké kauzy, ktoré nie sú dotiahnuté do konca. Podľa prezidenta by bolo v prípade, že sa tieto kauzy nedokážu vyšetriť, férovejšie, "aby sa to povedalo priamo. Aby sa povedalo, prečo je to tak a kde je problém". Podľa Kisku je dôležité priame pomenovanie vecí, aby mohlo dôjsť k náprave a aby sa takéto veci nezopakovali. 

Aj keď Kiska navštívil generálnu prokuratúru prvýkrát, s Čižnárom sa rozprával už predtým. "Za toto relatívne krátke obdobie vnímam generálneho prokurátora ako človeka, ktorému skutočne ide o spravodlivosť, zákonnosť," zhodnotil prezident Čižnárovo pôsobenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu