Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Pápeža Františka a Róberta Bezáka: Toto je najväčší prelom v celej kauze!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Foto: L'Osservatore Romano)

VATIKÁN - Róbert Bezák sa konečne stretol s pápežom Františkom. Po dlhom čase sa zase rozhýbali stojaté vody okolo jeho prípadu. Talianske noviny zverejnili prvú spoločnú fotku.

Pápež František prijal slovenského arcibiskupa v piatok. Správa obletela médiá aj celé Slovensko. O Bezákovom prípade hovoril so Svätým Otcom minulý štvrtok aj prezident SR Andrej Kiska. Podľa prezidentových slov o ňom hovorili dlho. Dnešné stretnutie však netreba podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu spájať s Kiskom. "Určite to nemožno spájať s tým, že prezident Kiska sa včera zmienil o Bezákovi, tak ho dnes pápež prijal," dodal. Takéto stretnutia sa podľa jeho slov plánujú dlhší čas.

Najväčší prelom v kauze

"Stretnutie s pápežom Františkom možno označiť za najväčší prelom v jeho prípade, bez ohľadu na to, ako dlho trvalo a o čom sa rozprávali," uviedol Gazda. Svätý Otec dnes prijal odvolaného trnavského arcibiskupa na súkromnej audiencii. Oficiálne o tom informoval Vatikán. Podľa Gazdu ide o najvyššiu formu prijatia, ktorá sa môže dostať cirkevnému alebo štátnemu predstaviteľovi.

Ako upozornil, naďalej platí, že Bezák zostáva emeritným trnavským arcibiskupom. "Vatikán dnes komunikoval len, že sa s pápežom stretli. Nie to, že by bol Bezák poverený nejakým novým úradom alebo nejakou novou funkciou," vysvetlil. To, či sa kauza posunie ďalej, Gazda nevedel povedať, keďže nie sú známe detaily stretnutia.

Progam pápeža
Zobraziť galériu (2)
Progam pápeža

Konferencia biskupov Slovenska sa teší

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) sa teší, že Svätý Otec prijal arcibiskupa Bezáka. "Všetky rozhodnutia a kroky nášho Svätého Otca si vážime a plne ich rešpektujeme,“ povedal pre agentúru hovorca KBS Martin Kramara.

Katolícky aktivista František Mikloško, ktorý prvý pred troma rokmi cez agentúru povedal, že sa pripravuje Bezákovo odvolanie, uviedol, že prijatie Bezáka u pápeža je niečo, po čom všetci veľmi túžili. „Túžili sme, aby pápež sa s Bezákom porozprával, pretože okolnosti odvolania sú stále nejasné. Je to obrovský posun, že sa prelomili múry a Bezák mohol povedať svoj názor,“ povedal Mikloško.

Mikloško je presvedčený, že pápež chce riešiť prípad arcibiskupa Bezáka, ale čo to znamená riešiť, by si nedovolil povedať. „Môže to byť pozícia v zahraničí, na nejakej vatikánskej kongregácii. Nevidím reálne miesto v slovenskej diecéze. Ale samotný Bezák, keby sa vrátil medzi slovenských biskupov, by bol iný ako predtým. Aj biskupi by boli iní. Všetci prešli vnútorným vývojom. Každý by k tomu pristúpil s pokorou a nie ako víťaz,“ vyhlásil Mikloško.

Bezák bol od decembra na Slovensku

Róbert Bezák sa zdržiaval od decembra na Slovensku. Do kláštora redemptoristov v Taliansku sa už nechcel vrátiť. Bezák, ktorý je členom rehole redemptoristov, si sám Bussolengo vybral za miesto svojho pobytu z viacerých ponúk, ktoré mu rehoľa poskytla. Pôsobil tam od decembra 2013. Pôvodne nesmel slúžiť omše pre verejnosť, čo mu však neskôr miestny biskup dovolil.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila od 22. januára do 1. februára 2012. V decembri 2013 Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu