Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Muž, ktorý odhaľuje špinu propagandy: Západ vykresľujú ako prehnitý a Rusko ako obhajcu tradícií!

Juraj Smatana Zobraziť galériu (2)
Juraj Smatana (Zdroj: archív Juraj Smatana)

BRATISLAVA - Stredoškolský dejepisár už nevydržal záplavu dezinformácií a začal na vlastnú päsť odhaľovať konšpiračné a propagandistické weby. Drvivá väčšina z nich je zaplavená proruskou a konzervatívnou tematikou. V rozhovore pre Topky prezradil, prečo sa rozhodol proti tomu bojovať a ako táto propagandistická mašinéria funguje.

Prečo sa stredoškolský učiteľ dejepisu dá na vyhľadávanie pochybných konšpiračných webov?

Úlohou učiteľa dejepisu nie je „nadrviť“ študentov dátumy, ale viesť ich ku kritickému mysleniu. A pomocou príbehov z minulosti zvyšovať imunitu občanov proti tým, ktorí siahajú na ich slobodu, napríklad pomocou propagandy. Pretože ľudská psychika sa za tisíce rokov veľmi nezmenila, a triky, ktoré používal napríklad nacistický minister propagandy Goebbels, sa dajú odhaliť aj v súčasných médiách. Beriem to ako súčasť učiteľského povolania – ako keď učiteľ biológie organizuje kurz prvej pomoci.

Kedy ste s tým začali?

Približne pred rokom a pol, niekoľko mesiacov pred anexiou Krymu, som na internete narazil na niekoľko dezinformačných, lživých správ, ktoré však nemali obvyklý charakter „hoaxu“, teda správy, ktorej autor sa zabáva tým, ako ju ľudia, ktorí naleteli, šíria ďalej. Boli to profesionálne vyrobené dezinformácie s jasným politickým obsahom.

Odhalili ste vyloženú lož, ktorá sa na konšpiračných weboch, šírila?

Podarilo sa mi odhaliť niekoľko takýchto správ. Napríklad správa o údajnom Putinovom projekte „Dvojhlavý orol“, teda o prechode rubľa na zlatý štandard, a predaji ropy a zemného plynu výlučne za takúto menu, čo by vraj znamenalo koniec  petrodolára. Správa obsahovala vymyslené tvrdenia ruskej centrálnej banky, a ako ilustračný záber bola použitá ruská pamätná minca, stará niekoľko rokov. Dnes, v čase drastického prepadu rubľa v dôsledku poklesu cien ropy je tá správa smiešna, ale svojho času sa dostala dokonca do vysielania verejnoprávneho Českého rozhlasu.

Tiež sa mi podarilo odhaliť falošnú správu o tom, že vraj pozorovatelia OBSE na Ukrajine potvrdili existenciu transplantačných staníc, ktoré odoberajú zabitým občanom orgány na predaj, a sú prevádzkované Ukrajincami. Správa stála na jedinom podozrievavom výroku kazašskej pozorovateľky, ktorý bol neskôr dementovaný, avšak čitateľ nadobudol dojem, že ide o potvrdené, dokázané zverstvo Ukrajincov. Šlo v podstate o rovnakú schému, ktorú použila aj jedna z najsledovanejších ruských televízií, ktorá uverejnila úplne vymyslenú správu o tom, ako vraj ukrajinskí vojaci ukrižovali trojročné dieťa pred očami jeho matky. Zinscenované filmy, vykresľujúce nepriateľa ako neľudského netvora, sa prvýkrát použili už v prvej svetovej vojne.

„Konšpiračné“ weby potom takéto správy medzi sebou hojne preberajú, čím pri internetovom vyhľadávaní vznikne dojem, že ide o často citovanú, a teda niekým overenú správu.

Správa o učiteľke v Kanade, ktorá na hodine sexu predvádzala masturbáciu, čím šokovala žiakov a pobúrila rodičov, prebehla cez viacero českých a slovenských médií a zdieľali ju tisíce ľudí na sociálnych sieťach. Samozrejme ma to ako učiteľa i rodiča tiež nahnevalo. Ale pri overovaní zdrojov som zistil, že v skutočnosti nešlo o učiteľku, ale o majiteľku sex-shopu, a nebolo to na škole, ale vo vysokoškolskom internáte, a nebola to hodina sexu, ale prednáška, na ktorú si ju pozvali dospelí ľudia – vysokoškoláci, v rámci voľnočasových aktivít, ktorí si aj urobili niekoľko fotiek. Prvé použitie týchto fotiek, orezaných tak, aby nebolo vidieť, že v laviciach sedia dospelí ľudia, som našiel v jednej ruskej diskusnej skupine.

Uvedomil som si, že tieto dezinformačné správy majú jeden spoločný rys: vykresľujú Západ ako prehnitú, rozpadajúcu sa spoločnosť, a o tých istých javoch v Rusku alebo mlčia, alebo vykresľujú Rusko ako čistú krajinu, obhajcu tradičných cností. Čo je samozrejme v krutom rozpore s realitou, pretože súčasné Rusko zaostáva vo všetkých merateľných parametroch ešte aj za Slovenskom. Je tam nižšia dĺžka života, vyššia miera potratov, horšia kriminalita, vyššia rozvodovosť, vyššia miera korupcie, väčšie problémy s alkoholizmom i drogami atď. 

Vtedy som začal vytvárať zoznam webov, z ktorých takéto správy pochádzajú, aby som poskytol podklad pre podrobnejšiu analýzu.

Na základe čoho ste vyberali weby s proruskou propagandou?

Na prvom mieste – výskyt dezinformačných, úplne vymyslených správ. Do zoznamu som však zaradil aj stránky, obvykle anonymné, ktoré sa tvária ako „alternatíva“ voči tzv. „mainstreamovým“ médiám, ale v skutočnosti kritizujú výlučne Západ. Voči Rusku majú výraznú slepú škvrnu. Takýchto webov som našiel len v Čechách a na Slovensku viac ako 42. Väčšina z nich vznikla v poslednom období a po ruskom útoku na Krym všetky začali uverejňovať proruské správy, či už išlo o stránku o škodlivosti očkovania, o únosoch detí na Západe úradníkmi sociálky, alebo stránka o záhadách a mimozemšťanoch.

Ako bojovať proti týmto pochybným internetovým stránkam?

Rozhodne som proti akejkoľvek cenzúre: to by sme sa sami posunuli práve smerom k Rusku alebo Číne, kde nezávislé webové stránky miznú po pár sekundách, a ich autori niekedy miznú tiež.

Najlepšou obranou je zdravý rozum čitateľa, a informácie, ktoré si sám môžem overiť. Ťažko ma niekto presvedčí o tom, že by nám Rusko malo byť vzorom, keď som za 20 rokov v školstve nemal jediného študenta, ktorý by za kvalitnou školou alebo dobrou prácou odišiel do Ruska. Naopak, do západných krajín ich smerovali doslova stovky.

Ako sa má obyčajný človek, ktorý príde po náročnej šichte z práce domov, orientovať vo svete, v záplave mediálnych správ?

Keďže väčšina takýchto správ je na internete, čitateľ  má priamo v rukách nástroj na overenie si správy. Rozhodne by sme nemali bezmyšlienkovite šíriť správy po sociálnych sieťach, pokiaľ pochádzajú z pochybných zdrojov. Aj to bol jeden z cieľov môjho zoznamu: keď si čitateľ všimne, že správa pochádza z webu hlavnespravy.sk, nwoo.org, ac24.cz, zemavek.sk a podobne, mal by byť opatrnejší. Existujú aj samostatné stránky na odhaľovanie podvodov a dezinformácií, napríklad demagog.sk alebo lovcisarlatanov.sk.

Ako skresľujú tieto stránky realitu, čo tam píšu?

Realitu samozrejme skresľujú aj bežné médiá, v prospech svojho majiteľa, inzerenta, alebo podľa politického názoru novinárov. Dezinformačné stránky sa u nás tak rozšírili aj kvôli tomu, že občania u nás oprávnené podozrievajú médiá z povrchnosti a tendenčnosti. Tieto stránky však nie sú alternatívou, pretože alternatívou manipulácie predsa nie je opačná manipulácia, či dokonca lož. Opakom manipulácie je seriózne, pravdivé informovanie.

O čo im presne ide?

Súčasná moderná kremeľská propaganda je zvláštna tým, že jej cieľom nie je, aby divák nadobudol dôveru voči Moskve: jej cieľom je, aby občan stratil dôveru voči komukoľvek. Aby sa Česko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko stali nespoľahlivými členmi EÚ a NATO, ktorí budú vetovať životne dôležité rozhodnutia – napríklad vytvorenie spoločnej energetickej politiky EÚ. Viete si predstaviť, čo by to pre Rusko znamenalo, keby všetky štáty EÚ začali platiť za ropu a plyn podobne nízke ceny, aké si vyjednalo Nemecko.

Veľmi znepokojivé je, že podobné weby a dezinformačné správy sa začali objavovať aj na Ukrajine, niekoľko rokov pred vypuknutím súčasného konfliktu. Existuje tu aj prepojenie na ozbrojené skupiny typu Slovenskí Branci, ktorých školili aj na Ukrajine, aj na Slovensku ruskí vojenskí inštruktori, a dokonca zasahovali aj do ich vnútornej organizácie. To sú už dnes dokázané veci.

Ktorý z týchto webov je najnavštevovanejší alebo najvplyvnejší?

Pre pochopenie fungovania modernej propagandy v dobe internetu je potrebné uvedomiť si, že nejde o hierarchiu (od najnavštevovanejších po menej vplyvné), ale o decentralizovanú sieť.

Priame lži, dezinformácie, vymyslené správy uverejňuje len niekoľko webov (aeronet.cz, panobcan.sk...). Tieto sú zásadne anonymné.

Potom je tu skupina webov, ktorá tento typ správ občas zamieša do inak bežného, hoci tendenčného spravodajstva (napr. hlavnespravy.sk). Tieto weby sú obvykle poloanonymné, teda neuvádzajú mená redaktorov, ale majitelia sú schopní zdvihnúť telefón alebo poslať e-mail.

A nakoniec sú tu weby, ktoré sa priamym, ľahko odhaliteľným lžiam vyhýbajú, skôr len vytvárajú priestor, kam chodia diskutovať čitatelia prvých dvoch skupín webov. Takýmito stránkami, kde sa už vyskytujú reálni ľudia s menami a tvárami, sú slobodnyvysielac.sk, zemavek.sk a viacero ďalších. Celá sieť sa navzájom husto linkuje a spojivo im vytvárajú najmä sociálne siete.

Treba sa však rozlúčiť s predstavou, že prvok takejto siete si musí byť vôbec vedomý, na čom sa podieľa. Mnohé weby sa podieľajú na zdieľaní takéhoto obsahu len preto, lebo im to prináša čítanosť a tým aj príjmy z inzercie. Alebo pocit zadosťučinenia, že pomáhajú boju proti tomu, čo im na našej spoločnosti lezie na nervy.

Máte nejaké dôkazy alebo stopy, ktoré vedú do Kremľa?

Priame dôkazy by bolo možné získať iba keby prehovorili samotní prevádzkovatelia týchto webov. Varovný je prípad webu aeronet.cz, kde sa českí novinári pokúšali pod falošnou identitou začať spoluprácu ako prispievatelia. Emailom sa im ozval človek, ktorý sa predstavil ako „styčný dôstojník pre ČR a SR“, odporučil im začať používať pseudonym, a upozornil ich, že nie je záujem o preberanie článkov z agentúr ako Reuters alebo ČTK, ale citovanie ruských agentúr je povolené.

Pre zaplatených internetových diskutérov sa používa názov trollovia. Aký názov by ste dali Slovákom, ktorí stoja v pozadí týchto propagandistických webov?

Ľuďom zo Západu, idealistom, ktorí si myslia že pomáhajú dobrej veci, ale v skutočnosti slúžia niečomu úplne inému, dal meno už Lenin: paľeznyje duraki, v preklade užitoční idioti. Takýmito užitočnými idiotmi boli napríklad aj aktivisti v západnom Nemecku alebo Veľkej Británii, ktorí si mysleli, že bojom proti rozmiestneniu Pershingov napomáhajú mieru vo svete. Väčšina z nich netušila, že kampaň je riadená a sponzorovaná sovietskou KGB.

Existujú takéto propagandistické weby aj v zahraničí?

Nie je bez zaujímavosti, že weby takéhoto typu sa vyrojili najmä v Čechách, na Slovensku, v Bulharsku. Už v susednom Rakúsku ide o takmer neznámy jav. Podobne v Poľsku, vďaka historicky vzniknutému odporu voči Rusku, sa tieto weby prakticky nevyskytujú.

Aké je to v porovnaní napríklad s Nemeckom, Francúzskom, Britániou?

V týchto krajinách sa v poslednej dobe objavili správy o financovaní extrémistických hnutí, pravicových, ľavicových i nacionalistických, zo strany Ruska. Rusko tiež pripravuje zvýšenie rozpočtu svojej zahraničnej stanice Russia Today o 400%. Naopak EÚ ešte len začína uvažovať, že by mala začať s vysielaním objektívneho spravodajstva typu BBC aj v ruštine, ako pomoc najmä pre pobaltské štáty.

Aj z toho je zrejmé, kto sa na novú studenú vojnu vopred pripravoval.

Aká je situácia na Facebooku a sociálnych sieťach?

Každý používateľ sociálnych sietí vlastne žije vo svojom vlastnom informačnom akváriu, dostávajú sa k nemu také správy, akými priateľmi sa na sociálnej sieti obklopil. Nezaškodí uvedomiť si, že napríklad na Facebooku existujú stovky falošných identít, ktoré si vymysleli meno a ukradli fotku, a usilovne šíria propagandistický obsah. Ak si ich pridáte ako facebookových priateľov, zrazu môžete nadobudnúť falošný dojem, že celé vaše okolie považuje za vynikajúci nápad, aby Slovensko vystúpilo z NATO, a opäť sa ocitlo v sfére vplyvu Moskvy.

Topky zistili, že stránkou rusko-slovenského priateľstva stojí človek, ktorý je v spojení s nacionalistickými stránkami ako SHO. Myslíte si, že spolu konšpiračné stránky kooperujú?

Ich kooperácia je dokázaný fakt. Stačí si všimnúť, ako od seba vzájomne preberajú obsah a navzájom sa linkujú, čím si zvyšujú úspešnosť vo vyhľadávačoch. Ich vzájomné prepojenie presvedčivo dokázal aj český výskumník Josef Šlerka –na internete sú dostupné vizualizácie prepojenia facebookových stránok týchto webov, a ich porovnanie s tradičnými médiami.

Nemôže to byť iba individuálna iniciatíva nadšených prívržencov Putina?

Mnohé z týchto stránok sú určite prevádzkované ľuďmi, ktorí to robia v dobrej viere a ani netušia, na čom sa podieľajú. Dlhodobé prevádzkovanie webovej stránky, na ktorej denne pribúda nový obsah, obvykle prekladaný z iných jazykov, sa však nedá robiť amatérsky, na kolene.

Už sa Vám za Vašu prácu vyhrážali?

Ako ochranca prírody a protikorupčný aktivista som na tento druh reakcií zvyknutý. A v poslednom období začali reagovať aj orgány, ktoré majú sledovanie aktivít cudzích mocností na našom území v popise práce, takže moje bitie na poplach už splnilo svoj účel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu