Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kritizoval komunistickú vládu v Číne a potom záhadne zmizol: Vydavateľ je stále nezvestný!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Hongkongskí opoziční poslanci dnes protestovali pred zastupiteľským úradom v Pekingu kvôli zmiznutiu vydavateľa, špecializovaného na materiály zamerané na kritiku čínskej komunistickej vlády. Podľa denníka South China Morning Post je šesťdesiatpäťročný Lee Bo nezvestný od stredy.

Lee je spolumajiteľom kníhkupectva Causeway Bay Books a jeho manželka potvrdila, že je nezvestný od stredy, kedy odišiel do skladu vyzdvihnúť knihy. Zatelefonoval jej vraj z čísla pochádzajúceho z územia pevninskej Číny a povedal jej, že je v poriadku. Kde sa nachádza, jej ale neoznámil.

Lee je už piatou nezvestnou osobou spojenou s kníhkupectvom. V decembri podobne ako on zmizli ďalší štyria ľudia, medzi nimi tiež Gui Minhai, ktorý je majiteľom vydavateľstva Mighty Current, pod ktoré Leeovo kníhkupectvo patrí.

Niekdajšia britská kolónia Hongkong sa v roku 1997 vrátila pod čínsku správu, stále sa ale v porovnaní s pevninskou Čínou teší značnému stupňu autonómie a občianskych práv, vrátane slobody zhromažďovania a slova.

K styčnému úradu Číny dnes pochodovalo asi 60 ľudí a niektorí poslanci usporiadali tlačovú konferenciu, na ktorej vyjadrili znepokojenie nad osudom nezvestných. "Máme pádny dôvod sa domnievať, že pán Lee bol unesený a odvezený do Číny kvôli politickému vyšetrovaniu," povedal poslanec za Demokratickú stranu Albert Ho. Účastníci dnešnej akcie sa dožadovali informácie, či existuje záznam o tom, že Lee opustil Hongkong.

Druhý najvyšší muž hongkongského vedenia Carrie Lam povedal, že vláde leží na srdci osud občanov. "Viem, že sa polícia týmto prípadom zaoberá," povedal.

Kníhkupectvo Causeway Bay má v sortimente brožúry s materiálmi kritizujúcim vedenie v Pekingu. Často obsahujú detaily o súkromnom živote čínskych vodcov a ich rodín. V pevninskej Číne sú tieto materiály zakázané, ale čínski turisti ich pri návšteve Hongkongu vyhľadávajú.

Viac o téme: HongkongLee Bo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu