Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

POTVRDENÉ Slováci sa búria oprávnene: Analýza dokazujúca cenovú katastrofu na pumpách!

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: topspeed.sk)

BRATISLAVA - Definitívne sa ukázalo, kde je pravda. Ministerstvo financií SR zverejnilo štatistiku, ktorá motoristov príliš nepoteší. Ak na svetovom trhu stúpne cena ropy, na cene benzínu sa to odzrkadlí do niekoľkých dní. Ceny pohonných hmôt stúpnu. Ak sa však stane opačný jav a cena ropy klesne, motoristi to nepocítia.

Od októbra minulého roka sa znížila cena ropy Brent približne o 30%. Tento pokles sa následne premietol aj do cien benzínov na medzinárodných burzách. Pohľad na maloobchodné ceny benzínu bez dane však ukazuje, že slovenskí motoristi pociťujú zmeny, ktoré plynú z veľkoobchodných cien s najväčším oneskorením v regióne strednej Európy, píše sa v štatistike, ktorú zverejnilo ministerstvo na svojej stránke.

Ceny palív rýchlejšie rastú, než klesajú

Úpravy cien na benzínkach sa priemerne realizujú do šiestich týždňov od zmien na burzách. Potvrdila sa tak motoristami všeobecne vnímaná cenová nerovnosť, podľa ktorej ceny palív rýchlejšie rastú ako klesajú.

Odborníci v šatistike odzrkadľujú, aký dopad má zvýšenie ceny ropy na cenu benzínu, za ktorú si ho kupuje spotrebiteľ. Potvrdili, že na Slovensku je prítomná cenová asymetria, teda nerovnosť. V praxi to znamená, že ak stúpne cena ropy na svetovom trhu o jedno euro, okamžite sa to premietne do ceny benzínu a motoristi pocítia nárast o 11 centov. Ak však nastane opačný prípad a cena ropy na svetovom trhu klesne, dopad na cenu benzínu sa tak zjavne neprejaví. Jednoducho povedané, pri raste cien vstupov si motoristi okamžite priplatia vyše 10 centov, pri poklese neušetria. 

"Okamžitá reakcia cien na čerpacích staniciach na rast cien vstupov o jedno euro je 11 centov, kým pri poklese je štatisticky nevýznamná. Pri štvortýždňovom oneskorení je úprava smerom nahor priemerne 14 centov, pričom zo zníženia motoristi štatisticky nebenefitujú," stojí v analýze zverejnenej ministerstvom financí.

Ceny pohonných hmôt na Slovensku sú v priemere vyššie ako v susedných štátoch.

POTVRDENÉ Slováci sa búria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: MF SR)

Od roku 2010 je 95-oktánový benzín drahší oproti susedom v priemere o 1,2% a nafta o 2,7%.

POTVRDENÉ Slováci sa búria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: MF SR)

Odborníci uvádzajú, že jedným z dôvodov vyšších cien palív bez dane by mohla byť menej rozvinutá sieť čerpacích staníc, ktorých je na Slovensku v porovnaní s Českom približne trikrát menej. Ak sa však zohľadní aj nižší stupeň motorizácie na Slovensku, tento rozdiel sa stráca (Graf 3).

POTVRDENÉ Slováci sa búria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: MF SR)

Z pohľadu vlastníckej štruktúry čerpacích staníc je koncentrácia slovenského maloobchodného trhu s pohonnými hmotami v porovnaní s regiónom mierne vyššia, keď traja najväčší hráči obsluhujú vyše 40% trhu (Graf 4). 

Máme najdrahší benzín

Aj po očistení o nepriame dane je napríklad priemerná čistá cena 95-oktánového benzínu (priemer za rok 2014 a 2015) najvyššia spomedzi visegrádskych krajín a Rakúska. Motoristi tak za posledných 14 mesiacov tankovali benzín v priemere o sedem centov drahší a pri nafte si priplatili päť centov. Prekvapujúco sa cenovú asymetriu nepodarilo dokázať v Maďarsku, ani v prípade ostatných okolitých krajín.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu