Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Policajná razia u lekára Liptáka, ktorý prehovoril o daroch: Lustrovanie pacientov!

Peter Lipták aktuálne čelí polícii, ktorá mu kontroluje počítače, aj novinárom. Zobraziť galériu (3)
Peter Lipták aktuálne čelí polícii, ktorá mu kontroluje počítače, aj novinárom. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Pre kontrolu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dnes musel zavrieť ambulanciu všeobecný lekár Peter Lipták, zrejme najznámejší lekár na Slovensku. Lipták sa preslávil ako doktor, ktorý berie úplatky a neprekáža mu o tom otvorene hovoriť. Zrejme preto mu v ordinácii od rána polícia prehľadáva počítače, hľadajú dôkazy o prijatých úplatkoch.

"Prišli za mnou dnes ráno, začali kriminálnu expertízu počítačov. Hľadajú zoznamy pacientov, od ktorých beriem dary. Ambulanciu budem mať zatvorenú celý deň, kontrola by mala trvať asi štyri hodiny," povedal pre TASR. Kontrola je podľa neho neopodstatnená, pretože si nie je vedomý, že by spáchal nejaký trestný čin. "Prijímanie darov je legálna činnosť," konštatoval.

Policajti lekárovi techniku nevzali, kopírovali si však potrebné údaje. Lipták tvrdí, že polícia ho na úkon dopredu neupozornila. "Normálne sme ošetrovali pacientov, ráno je najviac práce. Sestrička odoberala krv, ja som ošetroval. Do tohto zrazu prišli. Zaklopali, nevykopli dvere," poznamenal.

Peter Lipták aktuálne čelí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)


Prečítajte si VIDEO Najotvorenejší rozhovor od vypuknutia kauzy s úplatkami: Podporujem, aby sa to stalo bežným!


NAKA zakročila u lekára na základe príkazu na vydanie počítačových údajov, ktorý 9. marca vyhotovil Úrad špeciálnej prokuratúry. Preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu a prijímania úplatku a podplácania. "V rámci operatívnych previerok boli zistené také kriminálno–relevantné skutočnosti, že pacienti dávajú doktorovi Liptákovi dary, a to tým spôsobom, že keď prídu do jeho ambulancie, pred alebo po vyšetrení, podajú mu obálku alebo priamo peniaze, že to je dar na ambulanciu," konštatuje sa v príkaze.

Podľa dokumentu polícia disponuje informáciou, že každý takýto prijatý dar lekár eviduje do svojho služobného počítača, ktorý sa nachádza na stole v ambulancii, kde vyšetruje pacientov.

Peter Lipták
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Lipták sa totiž nedávno vo viacerých rozhovoroch pre médiá priznal, že berie úplatky. Svoj zvláštny zmysel pre odmeňovanie zdôvodňoval rôzne, každopádne ho nepovažoval za nevhodný či neslušný. Neváhal by prijať ani 50-tisíc eur, avšak tieto peniaze nepovažuje za úplatky, ale hovorí o nich ako o finančných daroch. Po tom, čo sa týmto spôsobom prezentoval v médiách, ho spoločnosť odsúdila.

Po medializácii jeho názorov čakalo Liptáka trestné oznámenie od politikov, podozrenie z korupcie zo strany prokuratúry, policajné vyšetrovanie a tony mailov, ktoré odsudzujú jeho praktiky. Lipták už vypovedal pred vyšetrovateľom v budove Prezídia Policajného zboru. ​Odborná Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), v ktorej je riaditeľom sekretariátu, sa od neho dištancovala a jeho konanie lekári odsúdili ako nemorálne, nezákonné a neetické. Polícia však zasiahla až teraz.

Peter Lipták
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu