Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Deviantné umenie zo Slovenska prerazilo vo svete: Hojdacie koníky so sexuálnym príbehom!

Peter Jakubík a jeho diela Zobraziť galériu (14)
Peter Jakubík a jeho diela (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

PREŠOV - Diela slovenského umelca Petra Jakubíka vám rozhodne vyrazia dych. Kontroverzné artefakty môžu pobúriť, ale aj potešiť. Umelec vymyslel netradičné hračky a darčeky pre dospelých. Zajazdiť si tak môžete na obyčajnom drevenom kohútovi, ktorého umelec pretransformoval na dievča s výrazne erotickým nábojom. K zarážajúcim patrí i nápaditý dizajn obyčajného stojana na pero či ceruzku. Keď ich potrebujete odložiť, jednoducho ich vopcháte do...

Peter Jakubík pritiahol pozornosť na svoju tvorbu najmä sadomasochistickými a porno motívmi. Pre jeho tvorbu sú typické provokujúce situácie, fetiše, či žena ako erotický návrh nábytkov a bytových doplnkov, ale aj hračiek pre dospelých.

Ako nám povedal samotný umelec, erotický motív si vzal za svoj už počas štúdií na vysokej škole. Doteraz absolvoval  množstvo výstav a bienále. K jeho súčasným najpozoruhodnejším dielam patrí "pony girl". Inšpiráciu našiel v klasických starých detských hojdacích kohútoch. Prvou pony girl sa prezentoval pred dvoma rokmi na výstave v Miláne. Témou vtedy bola sexualita v umení. Jakubík ju poňal svojsky a vytvoril toto dielo. 

Deviantné umenie zo Slovenska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: peter-jakubik.com)

Deviantné umenie zo Slovenska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

Pony girl ho opantala a vytvoril sériu hojdačiek, ktoré predáva na svojej internetovej stránke. Každá pony girl má vlastné meno a príbeh, ako ju môžete použiť, prípadne čo od vás očakáva. "Ide o fiktívne príbehy, ktoré majú úroveň kratučkej poviedky. Každá predstavuje sexuálnu pózu. Usiloval som sa ich priblížiť čo najširšiemu okruhu ľudí, aby sa nezachádzalo do môjho súkromia," odpovedal nám Jakubík na otázku, kde čerpal inšpiráciu.

Pony dievča Mia pevne vkĺzla do tesného mačacieho odevu, ktorý kopíruje tvary a krivky jej tela. Svoju nevinnosť má hermeticky uzavretú a krotí tak svoje sexuálne túžby. Pod rúškom rezervovanosti, sa skrýva jej vášeň pre drezúru a jasné pokyny.
Zobraziť galériu (14)
Pony dievča Mia pevne vkĺzla do tesného mačacieho odevu, ktorý kopíruje tvary a krivky jej tela. Svoju nevinnosť má hermeticky uzavretú a krotí tak svoje sexuálne túžby. Pod rúškom rezervovanosti, sa skrýva jej vášeň pre drezúru a jasné pokyny.  (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

Pružné telo baleríny pony dievčaťa Gisele je pevne zviazané povrazom. Bludisko tvorí improvizovaný postroj. Kombinuje svoje potešenie byť zviazaná s vášňou pre scénický tanec. Môžete uplatniť klasický výkon pri bizarnej hre na otroctvo pri Labuťom jazere.
Zobraziť galériu (14)
Pružné telo baleríny pony dievčaťa Gisele je pevne zviazané povrazom. Bludisko tvorí improvizovaný postroj. Kombinuje svoje potešenie byť zviazaná s vášňou pre scénický tanec. Môžete uplatniť klasický výkon pri bizarnej hre na otroctvo pri Labuťom jazere.  (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

Pony dievča Renate má oblečené pletené pančuchy, kraťasy a tielko, ktoré odhaľuje jej ladné krivky. Zvieracia maska zdôrazňuje jej vášeň pre slobodu. Tento roztomilý sexy zajačik môže tiež slúžiť ako netradičný doplnkový prvok interiéru.
Zobraziť galériu (14)
Pony dievča Renate má oblečené pletené pančuchy, kraťasy a tielko, ktoré odhaľuje jej ladné krivky. Zvieracia maska zdôrazňuje jej vášeň pre slobodu. Tento roztomilý sexy zajačik môže tiež slúžiť ako netradičný doplnkový prvok interiéru.  (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

Záujemcovia si môžu pony girl zakúpiť za 1295 eur. Ide o ručne, akrylovou farbou maľované preglejky, ktoré dostanete po kusoch a doma si ich jednoducho podľa návodu zložíte. Vybrať si môžete z množstva motívov, prípadne podľa mena, pretože každá hojdačka je svojská. Skúsenejší používatelia si môžu kúpiť digitálne umelecké diela, potom strih, farbu a doma môžu veselo tvoriť. Šablóny umelec predáva za 59 eur. "Ľudia si kupujú aj originály, aj šablóny, väčšinou ide o zahraničných klientov," hovorí umelec.

Deviantné umenie zo Slovenska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

Deviantné umenie zo Slovenska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: peter-jakubik.com)

Peter Jakubík (1979) dosiahol svoj magisterský titul a doktorát v odbore aplikované umenie a priemyselný dizajn na Vysokej škole výtvarných umení a dizajnu v Bratislave. Momentálne pôsobí na Prešovskej univerzite v Prešove, kde učí študentov dizajn.

Jacqueline má slabosť pre burlesky. Oblečené má nohavičky, pančuchy, dlhé rukavice a korzet, na ktorom nesmie chýbať volánik. Pony dievča Jacqueline vás na prvý pohľad koketne pozýva na posedenie v sedle a jemne vás ukolíše.
Zobraziť galériu (14)
Jacqueline má slabosť pre burlesky. Oblečené má nohavičky, pančuchy, dlhé rukavice a korzet, na ktorom nesmie chýbať volánik. Pony dievča Jacqueline vás na prvý pohľad koketne pozýva na posedenie v sedle a jemne vás ukolíše.  (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

Pony dievča Xenia ukazuje skutočné dievča od vedľa bez akýchkoľvek sexuálnych zábran. Svoju nevinnú tváričku skrýva pod maskou spájajúcou vlasy do hrubého chvosta. Je len na vás, aby ste jej uvoľnili putá na nohách aj rukách a zasa cválali ródeo.
Zobraziť galériu (14)
Pony dievča Xenia ukazuje skutočné dievča od vedľa bez akýchkoľvek sexuálnych zábran. Svoju nevinnú tváričku skrýva pod maskou spájajúcou vlasy do hrubého chvosta. Je len na vás, aby ste jej uvoľnili putá na nohách aj rukách a zasa cválali ródeo.  (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

Roztomilé pony dievčatko Alice s push-up podprsenkou a bodkovanými pančuchami na podväzkovom páse a retro nohavičkami. Súvislosť medzi touto štýlovou hojdačkou a pikantnou pin-up girl je úmyselné.
Zobraziť galériu (14)
Roztomilé pony dievčatko Alice s push-up podprsenkou a bodkovanými pančuchami na podväzkovom páse a retro nohavičkami. Súvislosť medzi touto štýlovou hojdačkou a pikantnou pin-up girl je úmyselné.  (Zdroj: Foto: Peter Jakubík)

K pozoruhodným patrí aj erotický stojan na pero. Ten si môžu záujemcovia zakúpiť za 59 eur, šablóna na vlastnú výrobu stojí okol päť eur.

 

Deviantné umenie zo Slovenska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: peter-jakubik.com)

 

 

Deviantné umenie zo Slovenska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: peter-jakubik.com)

Jakubíkove diela sú svedectvom veľkej fantázie a záľuby hrať sa. Je len na samotnom užívateľovi, či jeho tvorbu zoberie vážne alebo s humorom. Diela v sebe nesú prvok irónie a majú provokatívneho ducha. Peter odhaľuje zakázané záľuby a skryté vášne bez hanby. To všetko v objektoch, ktoré by mali byť použité ako skutočný nábytok, či rôzne doplnky.

Deviantné umenie zo Slovenska
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Foto: peter-jakubik.com)

Umelec vystavoval na mnohých svetových miestach, v mestách ako je Viedeň, Kodaň, Praha, Budapešť, či Frankfurt. Jeho diela sa objavili aj v rôznych dizajnérskych publikáciách a časopisoch.  Tento týždeň odvysielala reportáž aj ruská TV stanica Russia Today.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu