Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ekonóm sa pozrel na štatistiky: Pravda o slovenských rodinách, kto naozaj potrebuje pomoc!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Ekonomické podmienky života detí sa v rôznych rodinách výrazne líšia. Klesá počet tradičných rodín. Na Slovensku máme vyše sto tisíc osamelých matiek s deťmi, pričom štát šafári so sociálnymi dávkami. Efektívnym rozdelením by pritom ušetril desiatky miliónov, ktoré by mohli putovať tým najslabším.

"Každoročná štúdia Eurostatu o životných podmienkach občanov Európskej únie a ohrození chudobou skonštatovala, že na Slovensku je 20,3%, čiže až 200 tis. detí a mladistvých do 18 rokov ohrozených chudobou. U celkovej populácie je to len 12,8%," tvrdí ekonomický analytik Martin Barto a viní z toho najmä zlú sociálnu politiku štátu.

A dodáva, že "situácia na Slovensku je obzvlášť zlá, pretože príjmy tých rodín s deťmi, čo sú pod hranicou chudoby sú veľmi nízke; ich medián je približne len 500€ mesačne na rodinu, pričom hranica chudoby je 707€".

Zo štatistík sú zaujímavé najmä údaje o štruktúre slovenských rodin. Dnes ich je 52%, pred dvadsiatimi rokmi ich bolo až 67,4%. Neúplných je 16%, v roku 1991 ich bolo len 10,4%. Z toho je osamelých matiek s deťmi až 108 tisíc, osamelých otcov s deťmi je 20,6 tisíc.

Štruktúra rodín sa mení
Zobraziť galériu (3)
Štruktúra rodín sa mení  (Zdroj: topky)

"Ak sa pozrieme, aké typy domácností sú u nás najviac ohrozené chudobou, tak zistíme, že sú to práve domácnosti s jedným rodičom a dieťaťom a rodiny s troma a viac deťmi. Až 30% týchto domácností je ohrozených chudobou," tvrdí expert zo Sberbank.

Súčasný systém nastavenia pomoci nie je najlepší. "Mesačný príjem domácnosti s jedným rodičom a aspoň jedným dieťaťom je len 295€ na člena; u domácnosti s oboma rodičmi a troma a viac deťmi je to iba 249€, no celoslovenský priemer je 370€ na člena domácnosti. To je odrazom súčasného nastavenia systému pomoci v hmotnej núdzi," dodáva Martin Barto s tým, že deti sú naša budúcnosť a štát by mal pristúpiť k výraznejšej podpore.

Ekonóm sa pozrel na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Poukazuje pritom na fakt, že peňazí na sociálne dávky je dosť. "Nie je jedno v akých pomeroch vyrastajú, pretože to výrazne ovplyvní celý ich život. Pritom peňazí je dosť. Štát poskytuje veľkoryso prídavky na deti aj bohatým rodinám, rovnako aj príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok pri narodení prvého dieťaťa. Celkovo ide na tieto štátne sociálne dávky, kde sa netestuje príjem, viac než 360 mil. € ročne." Ak by sa aspoň 10 percent tejto sumy ušetrilo tým, že by sa nedávali bohatým, získali by sme až 36 miliónov eur ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu