Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biskupi vyzvú na účasť v referende, LGBTI spúšťajú webovú stránku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) cez víkend vyzve pastierskym listom veriacich k účasti na referende. Ako napísali v liste, ktorý sa bude cez víkend čítať vo všetkých katolíckych kostoloch počas omší, 7. februára dostávajú ľudia príležitosť vstať a konať. Vykročiť k urnám a prispieť k záchrane mladých životov i rodín.

„Povedať, že ja na referendum nejdem, lebo aj tak bude neplatné, neobstojí. Veď by som k jeho neplatnosti svojou neúčasťou prispel aj ja. Nie každej generácii sa dostáva možnosť rozhodovať o budúcnosti svojej vlasti; my sa ocitáme pred výzvou vyjadriť svoj postoj voči najzákladnejším hodnotám života,“ napísali katolícki biskupi v liste. Zároveň vyzývajú veriacich, aby neváhali povzbudiť aj svojich známych, priateľov či príbuzných, aby išli na referendum pre dobro a budúcnosť Slovenska. „Aj tých, ktorých nestretávate v chráme, a rodina je pre nich dôležitá. Využite hoci aj sociálne siete, povzbuďte čím viacerých, podajte svedectvo o pravde, o dôstojnosti človeka,“ povzbudzujú biskupi.

Nie náhodou bol podľa biskupov v posledných mesiacoch boj o naše vedomie a svedomie taký intenzívny. „Počuli sme zo všetkých strán: „referendum je pridrahé“..., „referendum je zbytočné...“, „referendum je nepriateľské voči menšinám...“, „referendum je proti ľudským právam...“ To všetko nás malo odradiť, aby sme nepristúpili k urnám. Nie je však práve referendum vyjadrením základného ľudského práva na názor? Dokonca nechýbali ani hlasy, že Slovensko sa týmto referendom odkláňa od údajnej línie Svätého Otca, pápeža Františka,“ upozornili slovenskí biskupi. Zároveň pripomenuli slová z januárovej omše pápeža pre Slovákov v Ríme: „Cirkev na Slovensku je v tejto chvíli a v tomto čase odvážna, bojuje za ochranu rodiny. Len tak ďalej! 

Podľa slovenských biskupov by pápež František odpovedal na otázky nastávajúceho slovenského referenda jednoznačné áno. „Áno“ by povedal manželstvu ako zväzku jedného muža a jednej ženy. Svätý Otec na jar minulého roka vyhlásil: „Manželský pár je Božím obrazom, je to muž a žena, obaja spolu, nie len muž a len žena; ale obaja. Toto je obraz Boha, obraz lásky, tam je s nami Božia zmluva, je tam zosobnená – v tej zmluve medzi mužom a ženou“. 

Jasné „áno“ by podľa biskupov povedal František pre zákaz adopcie detí osobám rovnakého pohlavia. Pápež František varuje: „V hre je život mnohých detí, ktoré budú dopredu diskriminované a obraté o možnosť ľudského dozrievania, ktoré sa podľa Božej vôle má uskutočňovať s jedným otcom a s jednou matkou. V hre je úplné odmietnutie Božieho zákona, vpísaného do našich sŕdc. Nebuďme naivní: toto nie je len politický boj, ale aj pokus zničiť Boží plán, ... je to popud otca lži, ktorý sa snaží zmiasť a oklamať Božích synov“. 

Napokon tretie „áno“ by povedal pápež podľa biskupov pre právo rodičov mať pod kontrolou sexuálnu výchovu svojich detí. Svätý Otec povedal: „mnohí z tých, čo dvíhajú zástavy sexuálnej výchovy, chápu ju ako oddelenú od ľudskej osoby. A teda namiesto toho, aby išlo o zákon o sexuálnej výchove pre plnosť osoby, pre lásku, padá sa do zákona pre pohlavnosť. Toto je naša námietka. Nechceme, aby sa degradovala ľudská osoba. Nič viac.“ A pokiaľ ide o eutanáziu, podľa Svätého Otca „to je ako povedať Bohu: nie, život ukončím ja, ako to chcem ja. To je hriech proti Bohu Stvoriteľovi!“ 

 

LGBTI spúšťajú webovú stránku

Predstavitelia LGBTI organizácií trvajú na tom, že nebudú robiť žiadnu kampaň k blížiacemu sa referendu o rodine. Dnes však spustili portál nejdeme.sk so stanoviskami ľudí z rôznych sfér spoločnosti, ktorých spája odmietavý postoj k referendu. Zástupcovia LGBTI organizácií minulý týždeň pod vplyvom vývoja kampane deklarovali, že nechcú byť jej súčasťou, a preto nepôjdu do priamych konfrontácií v médiách s podporovateľmi plebiscitu. „Zároveň sme si ale vedomí, že musíme vysvetliť svoj postoj a predložiť argumenty verejnosti. Oslovilo nás aj množstvo ľudí a organizácií, ktorí sa rovnako ako my na referende nezúčastnia a odmietajú spôsob vedenia kampane. Rozhodli sme sa preto vytvoriť stránku nejdeme.sk, ktorá splní tieto úlohy,“ povedal na dnešnej tlačovej besede Martin Macko z Iniciatívy Inakosť. 

Referendum je podľa Jany Jablonickej z Inakosti dôležitým nástrojom účasti občanov na správe vecí verejných, ale občiansky postoj sa dá podľa nej rovnako vyjadriť aj neúčasťou. „A to najmä v prípade, ak otázky referenda sú nezmyselné a nemôžu nič zmeniť na súčasnom stave,“ dodala Jablonická. „Na zlé otázky totiž neexistujú správne odpovede. Akýkoľvek výsledok referenda nevyrieši žiadny problém, ktorému dnes rodiny na Slovensku čelia“. Manželstvo bude podľa predstaviteľov Inakosti aj po referende zadefinované ako zväzok muža a ženy a deti, ktoré dnes z rôznych dôvodov nemajú otca alebo matku, ich nebudú mať ani po referende. Podobne rodičia budú mať v prípade, ak nesúhlasia so spôsobom alebo niektorou z metód vyučovania, právo svoj názor odkonzultovať s vedením školy. 

Proti referendu vystupuje aj Kálmán Petőcz z Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku. „V tomto referende ide o to, či bude demokratický inštitút referenda použitý na postupné podkopávanie samotnej demokracie. Väčšinový názor ešte nemusí byť pravdivý ani spravodlivý. Dnes je obetným baránkom referendovej kampane jedna menšina, zajtra to môžu byť oní,“ myslí si Petőcz. Podobný postoj má aj riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová. „Myslím, že hlasovať o ľudských právach nie je v poriadku. Ja na referendum nepôjdem,“ poznamenala. Podľa Eleny Gallovej Kriglerovej z Centra pre výskum etnicity a kultúry sa dnes čoraz viac hovorí o potrebe väčšej sociálnej súdržnosti a vzájomnej podpory. „Zaujímavé pritom je, že sú to práve zástancovia tradičného usporiadania sveta, ktorí dnes spoločnosť najviac rozdeľujú,“ konštatovala. 

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ten rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: „Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?“, „Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?“ a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu