Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SIS upokojuje Slovákov: Moslimská komunita u nás je umiernená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Moslimská komunita na Slovensku je podľa Slovenskej informačnej služby umiernená, bez radikálnych prejavov.

"K ďalším podrobnostiam sa ani pri najlepšej vôli a snahe nemôžeme vyjadrovať, aby nebola ohrozená integrita bezpečnosti, ktorá je našou prioritou," uvádza SIS v stanovisku k udalostiam vo Francúzsku.

SIS vo svojej výročnej správe upozornila na riziká teroristického ohrozenia zo strany takzvaných osamelých vlkov, radikalizovaných fanatikov alebo džihádistických navrátilcov, ktorých činy a reakcie sa ťažko predvídajú. "Opätovne vzhľadom na aktuálnu situáciu upozorňujeme na riziko radikálnych prejavov tzv. osamelých vlkov, ktoré je síce na území Slovenskej republiky nižšie, no nemožno ho vylúčiť," uvádza tajná služba na svojej webstránke. SIS dodáva, že v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami robí potrebné opatrenia na ochranu nášho štátu a bezpečnosti občanov pred terorizmom. O podrobnostiach podľa vlastného vyjadrenia informovať nemôže, aby sa operatívne činnosti nezmarili a neprezradili. 

Streľba vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo a ďalšie teroristické činy v Paríži si minulý týždeň vyžiadali 17 mŕtvych a predstavujú najhoršie útoky na francúzskej pôde za posledné desaťročia. Podľa niektorých zo svedkov ozbrojenci v redakcii vykrikovali, že prišli "pomstiť proroka". Konzervatívni moslimovia totiž považujú akékoľvek zobrazovanie Mohameda za rúhanie. Trojicu páchateľov minulotýždňových útokov usmrtila polícia, ktorá však v pondelok vyhlásila, že nažive môže byť ďalších šesť členov tejto teroristickej bunky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu