Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počasie sa so Slovenskom nemazná: Silný vietor a lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu druhého stupňa pred vetrom pre okresy Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 26 až 33 metrov za sekundu.

Tento stav má trvať približne do 18:00. Pre okresy Kežmarok, Banská Bystrica, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Žilina, Dolný Kubín, Námestovo a Čadca platí výstraha prvého stupňa. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 20 až 25 metrov za sekundu. Tento stav má trvať rovnako do 18:00.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo stále trvá

Vo Vysokých Tatrách trvá od 2000 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach trvá 2. stupeň. Informoval vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Príčinou uvoľnenia lavíny môže byť už malé dodatočné zaťaženie iba slabo spevnenej snehovej pokrývky na mnohých vysokohorských svahoch, žľaboch či sedlách s južnou či východnou orientáciou, kde vietor vytvoril z nového snehu na tvrdý podklad málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje.

Ráno bolo na horách prevažne polooblačno, hmlisto a veterno. Teplota vzduchu sa pri oteplení pohybovala od -4 do +3 stupňov Celzia. Búrlivý vietor dosahoval na hrebeňoch v nárazoch silu víchrice. Počas uplynulých 24 h napadlo do 5 cm a za celú periódu sneženia až do 60 cm nového snehu.

„Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter a pri očakávaných zrážkach sa pravdepodobne mierne vystupňuje, preto návštevníci našich hôr musia nevyhnutne sledovať aktuálne podmienky v danej lokalite,“ upozornil Biskupič s tým, že mnohé miesta hrebeňoch sú vyfúkané až na tvrdý ľadový podklad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu