Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko budú zahaľovať oblaky: Koncom týždňa zaprší, pozor aj na poľadovicu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thesun.co.uk)

BRATISLAVA - Počasie u nás bude čiastočne ovplyvňovať studený zvlnený front spojený s tlakovou nížou so stredom nad Timanskými vrchmi. Zajtra bude preto prevažne oblačno, teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 2 až 7 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku bude iba polooblačno. Najnižšie ranné teploty vystúpia na 3 až 0 stupňov a najvyššie denné na 4 až 7 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku bude prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty sa budú pohybovať v rozmedzí 2 až -3 stupne a najvyššie denné 2 až 6 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku bude prevažne zamračené, pričom tu najnižšie ranné teploty vystúpia na 2 až -2 stupne a najvyššie denné na 2 až 6 stupňov Celzia.

Na väčšine územia Slovenska sa v noci a počas pondelkového(19.1.) rána môže tvoriť poľadovica. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa. Výstraha platí od dnešnej polnoci do 09.00 h v pondelok na celom území Slovenska s výnimkou Košického kraja. Ako informujú meteorológovia na webe www.shmu.sk, poľadovica sa môže tvoriť pri hmle a slabých zrážkach.

Utorok: Od severozápadu bude zasahovať cez západnú Európu nad centrálne Stredomorie
rozsiahla brázda nízkeho tlaku vzduchu. Malo by byť prevažne oblačno, ráno miestami hmlisto. V noci sa na východe ešte miestami očakáva občasný dážď. Ráno sa môže takisto ojedinele objaviť poľadovica. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí +2 až -4 stupne Celzia, tá denná od +2 až do +8 stupňov. Fúkať by mal slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s(5 až 20 km/h).

Streda: Naše územie sa bude naďalej nachádzať na prednej strane rozsiahlej brázdy nízkeho tlaku vzduchu. Preto meteorológovia predpokladajú, že bude prevažne oblačno, v noci sa miestami, cez deň ojedinele, vyskytne slabý dážď a mrholenie, od 700 m zrážky snehové, v noci prechodne na severe aj nižšie. Ráno bude miestami hmlisto. Nočná teplota vystúpi len na +2 až -4 stupne, tá denná na +2 až +8 stupňov Celzia. Fúkať by mal slabý, cez deň prevažne východný vietor, rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h).

Štvrtok: Nad centrálnym Stredomorím sa osamostatní stred tlakovej níže a po jej okraji začne prúdiť od juhu teplý a vlhký vzduch. Očakáva sa prevažne veľká oblačnosť a ojedinele cez deň na mnohých miestach občasný dážď, od cca 1200 metrov sneženie. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí +3 až -3 stupne, denná teplota vystúpi na +2 až +8 stupňov Celzia.

Piatok: Nad centrálnym Stredomorí sa bude udržiavať tlaková níž. Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá, že bude prevažne oblačno, v noci miestami, cez deň ojedinele, očakávajú občasný dážď, od cca 900 metrov sneženie. Nočná teplota vystúpi na 4 až -2 stupne, denná sa vyšplhá na +4 až +10 stupňov Celzia.

Lyžiarska sezóna pokračuje vo vyše 90 strediskách

Slovensko budú zahaľovať oblaky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: 123rf.com)

Lyžiarska sezóna pokračuje naďalej vo viac ako 90 strediskách. Napriek otepleniu sú lyžiarske podmienky na technicky zasnežovaných zjazdovkách dobré až veľmi dobré, sneh je však mokrý, informovala o tom Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour. Snehová vrstva za posledné dva dni mierne klesla, v priemere dosahuje 20 až 50 cm.

Veľmi dobré podmienky a 30 až 35 cm snehu hlási napríklad Malinô Brdo, Salamandra resort, Vernár - Studničky alebo Poráčska dolina, 40 cm snehu a rovnaké podmienky sú v Lopušnej doline, v Čičmanoch, v stredisku Mlynky - Gugel aj v oravských strediskách Krušetnica, Oravská Lesná, Nižná Uhliská alebo Vitanová, od pol metra snehu je v Litmanovej, na Martinských holiach aj na Roháčoch v Spálenej. 

Od piatku pribudli do prevádzky východoslovenské strediská Regetovka a Renčišov - Búče ako aj Šachtičky pri Banskej Bystrici, všetky majú dobré lyžiarske podmienky. 

Nový sneh napadol len v najvyšších polohách

Počasie na horách sa mierne ochladzuje a nový sneh takmer nepribudol. Počas dňa môže mierne stúpať lavínové nebezpečenstvo, ktoré je veľmi lokálne. Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené a hmlisto. Vo vyšších polohách slabo snežilo, v nižších ojedinele mrholilo. Teplota sa pohybovala od -8° C do +2° C. Čerstvý západný až juhozápadný vietor fúkal len v najvyšších polohách Tatier do 40 km/h. Na hrebeňoch Západných Tatier dosahoval v nárazoch do 75 km/h.

Lyžiar spustil lavínu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Ako ďalej informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej, na väčšine miest za posledných 24 hodín nový sneh nenapadol, len ojedinele v najvyšších polohách pribudli dva centimetre snehu. Na mnohých, prevažne severne orientovaných svahoch je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad. Exponované miesta, ako sú hrebene a rebrá, sú sfúkane až na skalu. Naopak je to na južne a východne orientovaných svahoch, kde na tvrdý podklad navialo viac snehu. Na takýchto svahoch je snehu viac, miestami aj vyše 150 cm. V nižších a stredných polohách sa vyskytuje kôra, prípadne je povrch snehu zmrznutý. Počas dňa bude sneh v týchto polohách kašovatieť. 

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách je od nadmorskej výšky 1500 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a na mnohých miestach je tvrdá až ľadová. Nový sneh je prevažne dobre zviazaný so starým podkladom, ale vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Vietor odvial voľný sneh najmä na južné a východné svahy, kde miestami môžu byť menej stabilne snehové dosky a vankúše.

Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne a je koncentrované do prevažne záveterných žľabov. Lavíny sa môžu uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení najmä na extrémne strmých svahoch. Obzvlášť citlivé na uvoľnenie lavíny môžu byť miesta vo vysokých polohách, kde na tvrdom podklade starý sneh prechádza do nového. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, pre to je nutné správne vyhodnotiť miestne podmienky. 

Diaľnice a rýchlostné cesty sú zjazdné

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je ojedinele suchý, prevažne vlhký až mokrý. Ako ďalej informuje Slovenská správa ciest (SSC) v správe o zjazdnosti ciest a diaľnic na území SR, cesty I., II. a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné. Povrch vozoviek je suchý, vlhký až mokrý. Na cestách vo vyššie položených lokalitách je miestami kašovitý, utlačený až zľadovatený sneh v hrúbke približne 1 až 3 cm.

Diaľnica D1
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia)

Horské priechody sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na horských priechodoch Herlianske Sedlo, Huty, Vrchslatina sa vyskytuje utlačený sneh v hrúbke približne 1 až 3 cm a na horských priechodoch Javorník a Makov sa miestami vyskytuje kašovitý sneh v hrúbke do 1 cm. Pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov je uzavretý horský priechod Šútovce a cesta I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo. Horský priechod Zbojská je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu