Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kolaps z Česka už zasiahol aj Slovensko: Nehody, meškajúce vlaky a desivá predpoveď!

Nehoda v Harmanci Zobraziť galériu (39)
Nehoda v Harmanci (Zdroj: foto: tv joj)

PRAHA - Česko zasiahla kalamita, ktorú obyvatelia nezažili za posledných tridsať rokov. Ochromila dopravu a spôsobila kolaps železníc. Mnoho domácností sa ocitlo bez prúdu. Vlaky meškajú desiatky minút, niektoré spoje nepremávajú vôbec. Nepriaznivá situácia zasiahla aj Slovensko. České železnice plánujú zastaviť večernú a nočnú dopravu medzi ČR a SR. U nás aj na zajtra platí výstraha pred poľadovicou. Tá sa dnes podpísala pod mnoho nehôd.

Počas stredajšieho dopoludnia si treba na strednom a východnom Slovensku dávať pozor na poľadovicu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do 10-tej hodiny. Poľadovica sa ojedinele môže vyskytnúť v Banskobystrickom, Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Taktiež v okresoch Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uvádzajú meteorológovia.

Predpoveď počasia na stredu

V noci bude oblačno až zamračené, hmlisto a na mnohých miestach slabý dážď alebo mrholenie, od stredných polôh väčšinou sneženie. V nižších polohách sneženie len ojedinele. Ojedinele poľadovica. Najnižšia nočná teplota +3 až -3 st. Fúkať bude slabý premenlivý, na juhozápade prevažne východný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Cez deň bude blačno až zamračené, hmlisto. Miestami mrholenie alebo slabý dážď, od stredných polôh väčšinou sneženie. Ojedinele poľadovica. Najvyššia denná teplota 0 až +6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st. Fúkať bude slabý, v južnej polovici západného Slovenska prevažne východný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

Predpokladané množstvo zrážok - v noci do 3 mm / na horách do 3 cm snehu. Cez deň do 3 mm / na horách do 3 cm snehu.

České železnice avizujú zastavenie večernej a nočnej dopravy medzi ČR a SR

Vzhľadom na predĺženie výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu a vydanie novej výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu bude v noci z 2. na 3. decembra 2014 úplne zastavená diaľková železničná večerná a nočná doprava medzi ČR a Slovenskom. Informáciu priniesol dnes popoludní internetový server idnes.cz s odvolaním sa na České dráhy.

SHMÚ vydal na zajtra výstrahu 1.stupňa pred poľadovicou
Zobraziť galériu (39)
SHMÚ vydal na zajtra výstrahu 1.stupňa pred poľadovicou  (Zdroj: Foto: SHMU)

Železničná spoločnosť súčasne apelovala na cestujúcu verejnosť, aby zrušila plánované cesty, a to nielen v priebehu nasledujúcej noci, ale aj celého stredajšieho dňa.

Na železničnom koridore z Prahy na Moravu už v noci nadnes zrušili takmer všetky spoje. Niektoré vlaky, meškajúce aj rádovo hodiny, zostali stáť na trati aj s cestujúcimi, do rána sa však všetky podarilo dopraviť do staníc. Z diaľkových spojov jazdia z Prahy pravidelne len vlaky v smere na Ústí nad Labem.

Hovorca správy železničných a dopravných komunikácií Jakub Pučinský hovorí o najhoršej kalamite podobného druhu za uplynulých 30 rokov. Za najväčší problém považuje námrazou obalené trakčné vedenie, ktoré sa po očistení ocitne znova v ľadovom obale.
     
Aj ďalšia energetická spoločnosť E.ON informovala, že aktuálne intenzívne pracuje na obnovení dodávok elektrickej energie, ku ktorých prerušeniu došlo pre námrazu, napríklad v okresoch Třebíč, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Brno–vidiek,, Hodonín, Břeclav, Uherské Hradiště, Kroměříž, Znojmo, Prostějov, Vyškov a Blansko.

Pražské letisko funguje, no česká pošta nedodá balíky 

Pražské Letisko Václava Havla zatiaľ funguje bez obmedzení v štandardnej zimnej prevádzke. Lety sú rušené len pre pokračujúci štrajk pilotov nemeckej spoločnosti Lufthansa. Česká pošta však pre situáciu na železnici nedodá včas okolo 30.000 balíkov smerujúcich po trase Praha-Ostrava. Problémy so sieťou hlásili aj mobilní operátori, v niektorých oblastiach sa vyskytli aj menšie problémy s pevnou sieťou.

Nehody u nás, pod ktoré sa mohlo podpísať zlé počasie

Na Námestí hraničiarov v Bratislave pri obchodnom dome na križovatke sa zrazil Peugeot 206 so sanitkou. Na miesto prišli okamžite ďalší záchranári. Ošetrili záchranárku z havarovanej sanitky, ako aj pacienta, ktorého prevážali. Rovnako ošetrili aj vodičku auta.  

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

"Podľa doteraz vykonaného šetrenia na mieste dopravnej nehody, vozidlo RZP jazdilo v smere z Námestia Hraničiarov na Starohájsku ulicu, pričom z dosiaľ nezistených príčin došlo v križovatke k zrážke s osobným motorovým vozidlom zn. Peugeot 206 jazdiacim v smere z Osuského ulice na Furdekovu ulicu," informovala hovorkyňa bratislavských policajtov Karina Považanová. Podľa súčasných informácií v dôsledku zrážky boli do nemocnice prevezení štyria účastníci dopravnej nehody. Vykonané dychové skúšky požitie alkoholu u oboch vodičov vylúčili. Materiálna škoda, ktorá na poškodených vozidlách vznikla, bola predbežne odhadnutá vo výške 1 tisíc eur.

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody, ako aj miera zavinenia budú predmetom ďalšieho šetrenia. 

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Nehoda sa dnes stala aj na diaľnici D1 zo Senca pred odbočkou na Voderady. Došlo k miernemu obmedzeniu dopravy.

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: Odťahovka.sk)

Mama so synom skončili v prevrátenom aute v potoku

Nepriaznivé počasie sa podpísalo pod nehodu v Harmanci, okr. Banská Bystrica. Žena, ktorá sa v aute viezla s trojročným synčekom, dostala na zasneženej ceste šmyk. Auto vyletelo z cesty, zlomilo strom, prevrátilo sa a zostalo v potoku. Ako informuje Tv Joj, pod nehodu sa mohli podpísať aj pneumatiky, na zadných kolesách bol dezén takmer hladký.

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Vodička (32) so synom ostala dole hlavou. Napriek hrozivo vyzerajúcej nehode, dokázala vyslobodiť seba aj synčeka. Odopla si bezpečnostný pás, chlapčeka vybrala zo sedačky a vyšli von. S dieťatkom sa dostala na breh. Na pomoc im okmažite pribehli muži z neďalekej firmy, ktorí prechádzali okolo. 

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: foto: tv joj)

 

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: foto: tv joj)

Na miesto dorazili hasiči a záchranári. Mama so synčekom vyviazli, našťastie, bez zranení. Vodička pravdepodobne podcenila počasie, snežilo a cesta bola zamrznutá. Podľa polície nezvládla prejazd zákrutou a dostala šmyk. 

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: foto: tv joj)

V Česku nepremávajú niektoré vlaky

Pre nepriaznivé počasie v Českej republike nechodia viaceré vlaky v medzinárodnej osobnej doprave, čo má vplyv aj na cestujúcich na Slovensku. Dôvodom je mrznúce mrholenie a dážď v Čechách.

Pre kalamitu v Čechách nepremávajú k 11:00 viaceré medzinárodné vlaky. Ide o jeden vlak EC a dva expresy Ex. Tri EC vlaky a jeden rýchlik meškajú 60 až 150 minút, informovala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová. Spoločnosť upozorňuje cestujúcich, že lístky na zmeškané a odrieknuté vlaky môžu vrátiť v pokladniciach ZSSK, pričom im nenaúčtujú žiadny storno poplatok.

Pre zlé počasie nechodia vlaky EC273 Avala (Praha 5:39 - Bratislava 9:53 - Beograd 20:50), tento je odrieknutý bez náhrady v trase Kúty štátna hranica - Štúrovo - Budapešť.

Nejazdí takisto vlak Ex143 Odra (Praha 6:11- Žilina 11:38), u nás nejde z Čadce po Žilinu.

Pre nepriaznivé počasie nejde ani vlak Ex146 Kysuca (Žilina 12:22 - Praha 17:53), nejazdí po Čadcu.

Niektoré vlaky tiež meškajú. Vlak EC 275 Jaroslav Hašek (Praha 7:39 - Budapešť 14:35) mešká 150 minút, Ex 145 Landek (Praha 8:11 - Žilina 13:38) hodinu a Ex 121 Hradčany (Praha 5:11 - Žilina 10:28) dve hodiny. "Doprava v Čechách sa celkovo komplikuje aj počas dňa," upozornila Morháčová. České dráhy výrazne obmedzujú osobnú vlakovú dopravu na celom území ČR. Väčšina vlakov nebude jazdiť vôbec alebo pôjde s výrazne zníženou kapacitou. Dopravu ČD zabezpečuje len vo veľmi obmedzenom rozsahu s náhradnými motorovými súpravami. O aktuálnej situácii ZSSK informuje na stránke www.slovakrail.sk alebo na sociálnej sieti Fabecook. Informácie o mimoriadnej situácii na ČD sú zverejnené tiež na stránke www.cd.cz.

Odrieknuté vlaky na Slovensku

EN 444 Žilina – Čadca štátna hranica,

Ex 1011/1006 Čadca štátna hranica – Košice a späť (RegioJet),

EC 177 Brno – Bratislava,

Ex 125 Čadca štátna hranica – Žilina,

EC 131 Kúty štátna hranica – Budapešť,

EC 273 Kúty štátna hranica – Budapešť,

Ex 143 Čadca štátna hranica – Žilina.

Tento stav podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky Martiny Pavlikovej trvá od pondelka 1. decembra od 18-tej hodiny, zlepšiť sa môže v prípade priaznivejšieho vývoja počasia. Na Slovensku počasie zatiaľ nekomplikuje železničnú dopravu a vlaky na tratiach ŽSR jazdia bez obmedzení.

Aktuálne informácie o osobnej železničnej doprave je možné získať aj na kontaktnom centre 18 188 alebo na čísle +421 2448 58 188 (pri volaniach zo zahraničia). Poradia aj pracovníci v zákazníckych centrách či v pokladniciach na jednotlivých staniciach.

Poľadovica v Majcichove (okr.Trnava)
Zobraziť galériu (39)
Poľadovica v Majcichove (okr.Trnava)  (Zdroj: Foto: TASR)

Následkom sneženia sú dnes pokryté snehom niektoré úseky ciest v Košickom kraji. Podľa aktuálnej situačnej správy cestárov sú všetky cesty momentálne zjazdné. Na vozovkách sa vyskytuje miestami čerstvý alebo kašovitý sneh do hrúbky troch centimetrov.

Cesty I. triedy majú väčšinou mokrý povrch. Kašovitý sneh o vrstve 1 cm je v okrese Rožňava na ceste I/67 na horskom priechode Dobšiná a v okolí Dediniek. Miestami kašovitý sneh s vrstvou do 2 cm sa nachádza v okrese Trebišov na ceste I/79 v okolí Kráľovského Chlmca, či Slovenského Nového Mesta.

Na úsekoch II. triedy hlásia cestári kašovitý sneh do 3 cm na horských priechodoch Súľová a Grajnár, či v okolí Dobšinej.

Aj cesty III. triedy sú v týchto chvíľach zjazdné. S kašovitým a čerstvým snehom sa môžu stretnúť motoristi v oblasti Spišskej Novej Vsi, Rožňavy, Gelnice, Košíc i Trebišova.

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Horské priechody Donovaly, Šturec a Čertovica sú zjazdné pre všetky vozidlá bez obmedzení. Vo vyšších polohách na horských priechodoch sneží, vodiči by mali byť preto opatrní. V nižších polohách sa k sneženiu pridáva dážď. Uviedol to dispečer regionálnej správy ciest Banská Bystrica Dušan Škubák. V Banskobystrickom a Breznianskom okrese začalo snežiť nadránom.

Donovaly museli uzavrieť pre nákladné vozidlá nad 10 metrov dĺžky. Okolo 9- tej hodiny ich už otvorili. Podľa Škubáka, nedisciplinovaní vodiči sa aj napriek hustému sneženiu vydajú na cestu cez horské priechody ešte stále na letných pneumatikách. "Cesty I. triedy v okresoch Banská Bystrica a Brezno sú zjazdné bez obmedzení. V nižších polohách sú mokré, vo vyšších je na cestách kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov. Rovnako je to aj na cestách II. a III. triedy, ktoré sú takisto zjazdné," informoval Škubák. Teplota stúpla, a preto nepredpokladá v najbližších hodinách výrazné zmeny na cestách.

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Prešovčania sa ráno zobudili do zasneženého mesta, no na cestách ráno problémy nenastali. Mechanizmy Správy a zimnej údržby prešovských ciest boli v teréne už tri hodiny po polnoci a pracujú doteraz. „Počasie je neustále monitorované, stav klimatických podmienok a priebeh zabezpečovania činností a postupov koordinuje aj dispečer zimnej údržby. Sneženie a poľadovica však v meste nespôsobila žiadnu mimoriadnu dopravnú situáciu, mestská hromadná doprava premáva bez meškania,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Prešovský cestný fond podľa nej tvorí sieť vozidlových komunikácií v celkovej dĺžke 170 km a chodníkov 177 kilometrov. Pre zimnú sezónu je každoročne pripravený posypový inertný materiál v celkovom množstve 1500 ton a 150 ton chemického posypového materiálu, celkový počet 14 mechanizmov je určených na výkon zimnej údržby. K dispozícii sú tri posypové mechanizmy, dva traktory, multikáry i radlice.

Dopravu v Čechách komplikuje poľadovica aj sneh

Technici podľa Kríža na odstránení porúch pracujú. Na problémoch sa podieľa námraza na elektrickom vedení a aj stromy popadané na drôty, dodal.
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: HZS ČR)
Dopravu v stredných Čechách dnes ráno komplikujú poľadovica a sneh. Problémy sú najmä na železnici, cesty sú s opatrnosťou zjazdné, vrátane diaľnic a rýchlostných ciest. Sneženie bolo podľa informácií Riaditeľstva ciest a diaľnic ráno hlásené na Benešovsku, Kolínsku, Kutnohorská, Nymbursku, Příbramsku a v okrese Praha-východ. Mrznúci dážď sťažoval jazdu na Berounsku a Kladniansku, dážď so snehom padal v okrese Praha-západ a na Rakovnícku. Zvýšenú opatrnosť cestári odporúčajú aj na hlavných ťahoch. Na cestách druhej a tretej triedy najmä na Benešovsku a Příbramsku je topiaci sa sneh.

 
Českí meteorológovia ponechávajú pre
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: imeteo.sk)
Kvôli dopravnej kalamite nejazdili ráno v Prahe električky, nahradili ich autobusy. V Brne nejazdili trolejbusy. V centre mesta doprava fungovala normálne. V celej krajine kvôli námraze stojí hlavná železničná trať. Na koridore z Prahy na Moravu zrušili v noci na dnešok takmer všetky spoje. Prvé vyšli ráno okolo 8-mej hodiny.  
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: tv nova)

Zrážka autobusu, kamióna a auta pri Karlových Varoch

Osemnásť ľudí utrpelo dnes zranenia v oblasti Karlových Varov, kde sa na zľadovatenej ceste zrazili autobus, osobné auto a kamión. Oznámil to spravodajský server idnes.cz s odvolaním sa na českú políciu. K havárii došlo pri obci Žalmanov na ceste prvej triedy I/6. Polícia musela odkloniť dopravu v smere na Prahu.

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: ZZS + HZS)

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: ZZS + HZS)

Autobus viezol 46 žiakov a troch pedagógov učilišťa na exkurziu do českej metropoly. Jeho vodič sa snažil vyhnúť kamiónu, do ktorého narazilo osobné auto, a skončil aj s vozidlom v priekope pri ceste. Nehodu podľa prvých informácií spôsobilo osobné auto, ktoré dostalo šmyk pri predchádzaní na klzkej vozovke a narazilo do protiidúceho nákladného vozidla. Z havarovaného autobusu museli cestujúcim pomáhať hasiči.  

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: ZZS + HZS)

Na mieste zasahovalo šesť sanitiek a špecializované vozidlo pre hromadné nešťastia. Osemnásť ľudí s ľahkými a stredne ťažkými zraneniami previezli do nemocníc v okolí. Medzi zranenými sú aj študenti, spresňuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: ZZS + HZS)

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: ZZS + HZS)

Totálny kolaps na železnici

"Takúto mohutnú kalamitu si nepamätáme," cituje vyhlásenie hovorcu Českých dráh Radka Joklíka imeteo.sk. Česko zažíva najkritickejšiu situáciu za posledné dva roky. Od pondelka ich trápi silný mrznúci dážď. "Je to veľmi zlé. V priebehu dopoludnia odriekneme stovky spojov ... Nemôžeme s elektrickými súpravami na koridor medzi Prahou a Moravou. V rannej špičke sa nemožno dostať do Prahy, vlaková doprava v Prahe je paralyzovaná," uviedol hovorca.

Väčšie ťažkosti sú na železnici, kde nejazdí kvôli námraze väčšina vlakov. Doprava je veľmi obmedzená na hlavnom železničnom koridore medzi Prahou a Moravou. Ochromená je prímestská železničná doprava okolo Prahy.

 
Zamrznuté troleje stále trápia
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: imeteo.sk)
Ľudia majú problémy s dopravou do zamestnania. Napríklad hala kolínskej vlakovej stanice ráno praskala vo švíkoch a nedalo sa po nej takmer ani prejsť. Všade posedávali alebo postávali cestujúci a čakali na obnovenie dopravy. Mnohí telefonovali, niektorí pospávali. Teploty v regióne sa ráno pohybovali medzi mínus tromi a jedným stupňom, bolo zamračené a vanul slabý vietor.
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: tv nova)
České dráhy informujú, že na mnohých traťových úsekoch pozastavili alebo úplne zastavili prevádzku. Dôvodom je namŕzajúce trakčné vedenie, ktoré pod vplyvom ľadu aj padá. Vlaky niekde aj stoja. Najdlhšie meškanie má zatiaľ vlak EuroCity z Prahy do Žiliny - 261 minútové meškanie. Rýchliky majú v konečných staniciach aj šesť hodinové meškanie.
 
Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC) upozorňuje, že vlaky môžu nabrať aj ďalšie meškanie. Situácia je kritická na trati Olomouc - Ostrava. Zastavili tam dopravu a náhradnú autobusovú dopravu kvôli namŕzajúcim cestám nie je možné použiť. Ľuďom sa odporúča, aby dnes svoje cesty zrušili. Situácia v Olomouckom kraji je vyhlásená za kalamitnú.
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: tv nova)
SDŽC zastavila vlakovú dopravu na trati Praha - Ostrava. Dopravcovia odriekajú svoje vlaky. Zo staníc už vlaky nebudú vypravované. Kolaps železničnej dopravy postihol okolo 100 tisíc cestujúcich. Nočné vlaky boli včera na Slovensko zrušené.
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: tv nova)
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: tv nova)
Podľa informácií TV Nova, niektorí vodiči čakali pri prechode na Slovensko z Frýdku Místku aj sedem hodín. Dôvodom bola havária na ceste a silná poľadovica.
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: HZS ČR)
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: HZS ČR)
Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: HZS ČR)
 

Slovensko trápi poľadovica a sneženie

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred snežením pre územie stredného Slovenska. Výška napadnutého snehu tu môže dosiahnuť päť až 15 centimetrov. Snežiť má približne do 18-tej hodiny. Pre stredné a východné Slovensko platí aj výstraha prvého stupňa pred poľadovicou. Na väčšine územia sneží alebo prší, pri nízkych teplotách sa tvorí námraza.

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: shmu.sk)
 
 

 Voda aj sneh môžu na cestách pri nízkych teplotách namŕzať. Na vyššie položených cestách môže robiť problémy aj čerstvo napadnutý sneh, týka sa to hlavne severného a východného Slovenska. Sneh bude mokrý a ťažký, môže sa aj roztápať, čím sa dopravná situácia ešte viac skomplikuje. Najvyššia denná teplota je -1 až 4 stupne. Vietor fúka prevažne slabý premenlivý od východu rýchlosťou do 25 km/h.

Prvý sneh v Košiciach
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Obmedzenia pre kamionistov

Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 tony,
horský priechod Donovaly je uzatvorený pre nákladné vozidlá dlhšie ako 10 metrov,
úsek cesty I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo je uzatvorený pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov,

Kolaps z Česka už
Zobraziť galériu (39)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách a Fatrách trvá 1. lavínový stupeň

Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, na mnohých miestach so snežením, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -5° C až do 3° C. Fúkal prevažne slabý až mierny vietor južných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod., na hrebeňoch Nízkych Tatier až čerstvý s rýchlosťou do 40 km/h. Za posledných 24 hodín napadlo do desať centimetrov nového snehu. Hlavne v Nízkych Tatrách je sneh vplyvom vetra nerovnomerne rozložený. Na chodníkoch sa môžu nachádzať malé náveje a hlavne na severných svahoch ľadové plochy. Prachový sneh môže samovoľne vypadávať zo strmých skalných stien.

Po snežení je vo Vysokých a Nízkych Tatrách a Fatrách malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená. Možné je len uvoľnenie malých spontánnych prachových lavín v strmom a exponovanom teréne. Lavínové nebezpečenstvo s očakávaným snežením mierne stúpa.

Silná poľadovica v Majcichove
Zobraziť galériu (39)
Silná poľadovica v Majcichove  (Zdroj: Foto: TASR)

Mrznúci dážď spôsobil problémy, nie však dramatické, aj v Maďarsku

Viacero turistických destinácií sa ocitlo totiž na zozname lokalít dočasne odrezaných od zvyšku sveta, ktoré dnes neboli schopné prijať hostí. Celoštátna meteorologická služba však medzičasom zrušila varovania, ktoré vydala v skorých ranných hodinách a ktoré sa týkali mrznúcich zrážok.

V železničnej doprave sa situácia postupne normalizuje, podľa železničnej spoločnosti MÁV aktuálne neregistrujú väčšie meškania vlakov. V metropole Budapešti, ako aj v iných oblastiach Maďarska zostávajú však ešte nebezpečné, ba aj neprejazdné úseky dopravnej siete. Na viacerých miestach sa nepodarilo zatiaľ obnoviť ani prerušené dodávky elektrickej energie, informovala tlačová agentúra MTI.

Podobne ako v ČR predstavujú aj v Maďarsku problém pre "dopravákov" i energetikov tiež vyvrátené stromy. Pilišský lesný park informoval, že pobyt v oblastiach Pilišských, Budínskych a Vyšehradských vrchov v nadmorskej výške nad 400 metrov je životunebezpečný a preto zakázaný.

Ako vyzvali dnes na tlačovej konferencii v Budapešti zodpovední, občania by mali, ak je to možné, zostať doma, nemali by deti umiestňovať v materských školách ani v školách, ba mali by sa vyhnúť aj cestám do záhrady, pretože kedykoľvek a kdekoľvek môže dôjsť k vyvráteniu stromu, k pádu preťažených konárov.

Vaše tipy

Pošlite nám fotografiu alebo video, ak ste zaznamenali vyčíňanie počasia, na tipy@topky.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu