Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

EÚ zverejnila zahanbujúce čísla: Slovensko je posledné, prepadlo sa do mínusu, ako jediné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Opäť sme sa ocitli na chvoste Európy. Európska komisia pre cestovný ruch (ETC) zverejnila výsledky, ktoré nepotešia ľudí pracujúcich v cestovnom ruchu a sú pre nás veľmi zlou vizitkou. V medzinárodných hodnoteniach dostalo Slovensko tú najhoršiu mínusovú známku a dostalo sa na koniec grafu.

Správa Európskej komisie pre cestovný ruch (ETC), ktorá monitoruje turizmus v Európe, je pre Slovensko sklamaním. Z jej hodnotenia vyplýva, že kým ostatným európskym krajinám sa darí a ich zisky z cestovného ruchu sa pohybujú v plusových hodnotách oproti minulému roku (priemerne zhruba 4 %), Slovensko je v hlbokom mínuse. Nielenže sme na poslednej priečke, ale žiadna z krajín, ktoré nás predbehli, nezaostáva 13,8 percent v mínuse.

EÚ zverejnila zahanbujúce čísla:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: qz.com)

Väčšina krajín zaznamenala oproti minulému roku nárast navštevovanosti. Na prvom mieste zaznamenal najväčší turistický úspech Island. Hneď za ním sa umiestnilo Lotyšsko, potom Grécko, Srbsko a Rumunsko. Slovensko je jedinou krajinou, ktorá vykázala pokles počtu návštevníkov a prepadla aj v počte jednodňových návštev o 11,2 %. Je to drastická zmena oproti minulému roku 2013, keď vykázala druhý najvyšší nárast príjazdov, a to približne 16 %. Úbytky návštevnosti komisia pripisuje posilneniu českej koruny a nepriaznivým klimatickým podmienkam. Navyše, Slovensko je vnútrozemský štát, tým pádom nie je pre turistov počas letnej sezóny veľmi atraktívne.

Najpopulárnejšie destinácie sa líšia aj pôvodom turistom. Kým pobaltské štáty Lotyšsko a Litva najviac navštevovali nemeckí turisti, Rusi najčastejšie cestovali do Grécka, potom do Veľkej Británie a Srbska. Američania húfne cestovali na Island, ale okrem toho často navštevovali aj Litvu, kde počet jednodňových nocľahov amerických turistov dosiahol úroveň 56,6 %. Záujem o Grécko, Čiernu horu a Estónsko podľa štatistiky najviac prejavili japonskí turisti. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu