Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vlaky zadarmo vyvolali hnev cestujúcich: Akcia za ich zrušenie naberá na obrátkach!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: IPR.sk, TASR, SITA)

BRATISLAVA - Vlaky zadarmo sú už realita! Odvčera sa môžu študenti a dôchodcovia prevážať zadarmo, vďaka politike Roberta Fica. To sa však nepáči viacerým študentom, ktorí tvrdia, že je to nezmysel. Proti vlakom zadarmo sa spisuje petícia, ktorú doteraz podpísalo neuveriteľných 27 tisíc ľudí. Prvé reakcie sú väčšinou zmiešané, prevažuje veľa negatívnych názorov, spokojní vyzerajú byť asi len dôchodcovia. Železnice podľa posledných informácií zatiaľ nápor nezaznamenali a situáciu zvládajú.

Spolu ide zhruba o 2,5 milióna obyvateľov, ktorí sa budú môcť vo vlakoch prevážať bez platenia. Premér je spokojný, že pomôžu ľuďom s cestovaním."Došli sme k záveru, že toto opatrenie je racionálne a má svoj zmysel," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii premiér Robert Fico predtým, ako na tabuli vyznačil splnenie ďalšieho zo sociálnych opatrení súčasnej vlády.

Ozval sa nám aj prvý nespokojný študent, ktorý poslal ihneď ZSSK sťažnosť. Jakub nám povedal, že dnes ráno ľudia kvôli vybavovaniu si bezplatných preukazov nestíhali vlaky. "Ľudia čakali dlho v rade, pretože veľa si ich vybavovalo bezplatné preukazy. Kvôli tomu zmeškali svoje vlaky," hovorí Jakub. Aj napriek tomu si však myslí, že železnice stíhali. Z Bratislavy do Brna sa nevyskytli žiadne väčšie problémy.

Vlaky zadarmo vyvolali hnev
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk)

Napriek tomu ho odbehol vlak. A vlak odbehol aj dievčinu, ktorú odmietli urgentne vybaviť a preto sa rozhodol, že podá sťažnosť. O vlakoch zadarmo si myslí svoje. "Nemyslím si, že je to dobrá vec, niekto to bude musieť zaplatiť. Napríklad Slovenskej Akadémii Vied znížili rozpočet, aby mohli dať 200 miliónov na vlaky. To je podľa mňa nonsens," potvrdil nám mladík.

Mladí príliš nesúhlasia s premiérom

Študenti z podtatranského regiónu s vlakymi zadarmo príliš nesúhlasia. „Doteraz som cestoval zadarmo a budem naďalej, keďže mám režijnku, takže mňa sa to nejako zvlášť nedotkne. Nepovedal by som ale, že je tu viac ľudí ako bežne po víkende, keď idú študenti na internáty,“ uviedol ešte včera Dominik Baláž z Kežmarku.

vlakmi zadarmo nesúhlasí jeho kamarát Martin Leštinský, ktorý dnes tiež cestoval do školy do Bratislavy. Tvrdí, že by mohla byť doprava pre študentov o čosi lacnejšia ako doposiaľ, takto však je ten systém oveľa komplikovanejší.

Minister dopravy Ján Počiatek na včerajšom obede vo vlaku so študentmi
Zobraziť galériu (7)
Minister dopravy Ján Počiatek na včerajšom obede vo vlaku so študentmi  (Zdroj: Topky.sk)

„Je v tom zmätok. Napríklad aj pri vybavovaní tých kartičiek nám bolo povedané, že sa to bude dať vybaviť cez internet, ale nešlo to, takže sme si to museli vybavovať na stanici. A dnes boli dosť dlhé rady pri pokladniach, keď sme si kupovali miestenku,“ konštatovala Katarína Figlárová spod Tatier. Podľa nej je lepšie poistiť si miesto vo vlaku kúpou miestenky.

Opačný názor na vlaky zadarmo však má dôchodkyňa z Trenčína Anna Vaňová, ktorá ráno pricestovala do Popradu a poobede šla späť na západ. „Ja s tým súhlasím a záleží od toho, ako sa budem cítiť, ale určite budem vlaky využívať častejšie. Očakávam, že teraz vo vlaku bude nátresk, ale ja som si kúpila miestenku. Možno cez týždeň to také vyťažené nebude, teraz ide veľa študentov do škôl. Ráno, keď sme sem prišli, tak tie vlaky neboli také plné ako teraz,“ uviedla. Stredoškoláčka Jasmin Pavlíková, ktorá cestovala do Popradu zo Starej Ľubovne, bezplatnú dopravu vlakom privítala. Ako tvrdí, ostane jej viac peňazí na iné veci.

Študent z Prešova Adam Marušák doteraz chodieval autobusom do školy, teraz šiel vlakom prvýkrát. Miestenku si nekupoval, ale s miestom do Popradu problém nemal. „Je to také diskutabilné, či to bolo správne rozhodnutie dať vlaky zadarmo, pretože pre nás je to výhoda, ale pre ostatných, ktorí si musia zaplatiť, to určite nie je dobré,“ zhodnotil.

Petícia proti vlakom zadarmo

Začiatkom novembra spustilo petíciu za zrušenie vlakov zadarmo občianske združenie Nová Generácia, bývalé mládežnícke združenie SDKÚ-DS. Vládny návrh umožniť dôchodcom a študentom cestovať vlakmi zadarmo považujú za nezodpovedný populizmus. Doteraz sa pod petíciu podpísalo takmer 27 tisíc ľudí. Podľa šéfa NG Tomáša Smutného by vláda pomohla študentom viac, keby zrušila odvody z dohôd, ktoré sú nútení platiť študenti, ktorí popri štúdiu pracujú. "Momentálne to totiž vyzerá, že Robert Fico študentom viacej berie, ako dáva," povedal Smutný.

Vlaky zadarmo vyvolali hnev
Zobraziť galériu (7)

Premiér by sa podľa Novej Generácie mal tiež zamerať na pomoc študentom pri získavaní praxe počas štúdia a zlepšiť podnikateľské prostredie, aby mali absolventi viac možností zamestnať sa. "Sme dosť šikovní na to, aby sme si na cestovné zarobili, len musíme mať príležitosť," dodal Smutný.

Vlaky zadarmo vyvolali hnev
Zobraziť galériu (7)

Takisto podľa nich opatrenie diskriminuje ľudí, ktorí bývajú v obciach, ktoré železničné spojenie nemajú. Opatrenie podľa opozície tiež povedie k zvýšeniu cestovného v autobusoch, keďže dopravcovia budú potrebovať vykryť straty, ktoré im vzniknú odlevom cestujúcich do vlakov.

Martvoň spísal protipetíciu

Iný názor má poslanec za Smer Anton Martvoň. Ten spustil, naopak, petíciu za vlaky zadarmo. "My, podporovatelia tejto petície, si myslíme, že bezplatné cestovanie vlakom ako opatrenie vlády Roberta Fica je solidárne, je v súlade so sociálnou politikou vlády SR a aj s politikou Európskej únie podporujúcej tento druh dopravy ako ekologický a bezpečný, pričom dúfame, že to v konečnej miere povedie k modernizácii a k navýšeniu počtu vlakov, ako aj k zlepšeniu podmienok cestovania vo vlakoch na Slovensku," uvádza v petícii.

Fico: Má to zmysel!

Celkový počet študentov a poberateľov dôchodkov, ktorí si už prevzali preukážky na cestovanie vlakom zadarmo, sa podľa premiéra blíži k 200 tisícom. "To potvrdzuje, že toto opatrenie má svoj zmysel a má veľkú podporu," dodal predseda vlády.

Vlaky zadarmo vyvolali hnev
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk)

ZSSK pre zavedenie bezplatnej prepravy zvýšila kapacitu vlakov o 12-tisíc miest, z toho 7-tisíc v diaľkovej doprave a 5-tisíc v prímestskej. Pridala desiatky vozňov v regionálnej preprave a jedenásť nových diaľkových vlakov. Spoločnosť posilnila personál na staniciach, vo vlakoch a v nepretržitej prevádzke.

Vo vlakoch môže klesnúť kvalita prepravy, očakáva expertka

Ministerstvo dopravy bude pri kontrole štandardov vlakov a kvalitatívnych parametrov zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme zohľadňovať stav vozidiel. Ide o vozne nasadené do prevádzky pre zvládnutie zvýšenej frekvencie cestujúcich po zavedení bezplatnej prepravy žiakov, študentov a dôchodcov od 17. novembra. "Takže s poklesom kvality cestovania sa predsa len počíta," uviedla pre agentúru SITA v utorok odborníčka na železničnú dopravu Desana Mertinková. ZSSK pripravila aj niekoľko desiatok starých zálohových vozňov v siedmich uzlových staniciach.

Rezort dopravy a Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) uzatvorili 14. novembra príslušný dodatok č. 5 k zmluve o dopravných službách vo verejnom záujme z 27. decembra 2010. Dodatok sa týka nových podmienok pri bezplatnej preprave študentov a dôchodcov a po zverejnení v Centrálnom registri zmlúv nadobudol účinnosť 15. novembra.

Mertinková si myslí, že ZSSK pomohlo v pondelok aj daždivé počasie a to, že veľa študentov a dôchodcov sa nevybralo len tak na výlet vlakom. Pravdepodobne podľa nej zabralo aj varovanie médií, aké budú vlaky v pondelok preplnené. "Cestu v pondelok zrejme odložili aj mnohí z tých, ktorí predtým vo štvrtok a v piatok cestovali v preplnených vlakoch z Bratislavy na východ. Do pondelkových vlakov v opačnom smere by sa asi všetci naraz nezmestili," uviedla Mertinková, ktorá je šéfredaktorkou Železničnej revue.

ZSSK zaviedla viaceré regulácie a opatrenia, aby sa vyhla enormne preplneným dotovaným vlakom od 17. novembra. "Napríklad, nulové lístky vydáva len na konkrétny vlak a zároveň v diaľkových vlakoch reguluje počet miest pre bezplatných cestujúcich. Kto sa do tohto nepublikovaného limitu nevojde, musí cestovať iným vlakom alebo si kúpiť riadny lístok," dodala Mertinková. Platiacim cestujúcim podľa nej začala štátna spoločnosť od pondelka bezplatne vydávať miestenky k lístku nad desať eur, takže má celkom dobrý prehľad o ich počte. "Zároveň posilnila kapacitu vlakov o 12 tisíc miest, čo zodpovedá zvýšeniu asi o 10 %. Denne totiž prepraví v priemere 123 tisíc cestujúcich," priblížila.

Dopravcovi v prvý deň bezplatnej prepravy fakticky hrozilo prekvapenie len od cestujúcich, ktorí by využili prechodné obdobie platné do 11. januára 2015 a nastúpili by do vlaku bez nulového lístka. Expertka zároveň upozornila na informácie, že každý musí cestovať s lístkom, inak musí vo vlaku zaplatiť prirážku od 1,50 do 30 eur.

Zavedené regulácie podľa Mertinkovej svedčia, že ZSSK mala z náporu cestujúcich veľké obavy. "Treba oceniť, že k týmto reguláciám pristúpila a zachová sa aspoň nejaká úroveň cestovania. Znamená to však, že bezplatní cestujúci musia aj v budúcnosti počítať s tým, že najmä v špičke ich čakajú viaceré obmedzenia pri výbere konkrétneho diaľkového vlaku," uzavrela Mertinková.

Akú máte skúsenosť s cestovaním vo vlaku zadarmo? Svoje tipy, zážitky alebo postrehy nám posielajte na tipy@topky.sk. Ďakujeme!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu