Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V krajinách postihnutých ebolou chýbajú odborníci, tvrdí riaditeľka WHO na Slovensku

Darina Sedláková
Darina Sedláková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Africké krajiny postihnuté ebolou potrebujú pomoc epidemiológov, psychológov, sociálnych pracovníkov a odborníkov v starostlivosti o chorých.

„Je ich nedostatok, pretože mnohí sami ochoreli a pracovať v takýchto rizikových podmienkach nie je jednoduché,“ povedala riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) koordinuje medzinárodnú humanitárnu pomoc v krajinách, v ktorých ebola najviac vyčíňa.

Nedostatok ľudských zdrojov sa podľa Sedlákovej javí ako najväčší problém a na potrebu odborníkov je dokonca väčší apel ako na finančnú pomoc, o ktorú sa WHO usilovala najmä počas prvých týždňov. „Najnovší údaj hovorí o viac než 400 prípadoch, kedy ochoreli pracovníci,“ vysvetľuje. Podľa informácií z ministerstva zahraničných vecí (MZV) sa v týchto krajinách nenachádza žiaden Slovák.

Slovensko sa do humanitárnej pomoci cez WHO zapojilo finančne. Z prostriedkov rozvojovej pomoci ministerstva zahraničných vecí sme v polovici tohto septembra dali 15.000 eur. Riaditeľ tlačového odboru MZV Peter Susko priblížil, že šéf diplomacie Miroslav Lajčák otvoril tému boja s epidémiou eboly aj na výjazdovom zasadnutí vlády v Žiline (8.10.). „Požiadal ostatné rezorty o rozpracovanie možností čo najefektívnejšie prispieť k medzinárodnému úsiliu o boj proti smrtiacej hrozbe vo forme odbornej a materiálnej pomoci,“ dodal.

Ebola je ťažké vírusové ochorenie človeka vyvolávajúce akútnu hemoragickú horúčku a často končí smrťou. Najviac ohrozuje africké krajiny Sierru Leone, Guinejskú republiku či Libériu. Epidémiu v nich sa naďalej nedarí zastaviť. Podľa posledných informácií WHO na následky eboly zomrelo 4033 pacientov spomedzi celkovo registrovaných 8399 potvrdených alebo pravdepodobných prípadov ochorenia. V Libérii už zomrelo 2316 ľudí, v Sierre Leone neprežilo ochorenie 930 a v Guinei 778 ľudí. Ochorenie si však vyžiadalo obete aj v radoch misie Organizácie Spojených národov, v Nigérii, Senegale a registrovali ho aj v Konžskej demokratickej republike a Pobreží Slonoviny. 

Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva informovali, že na možnosť rozšírenia eboly sme pripravení a riziko jej rozšírenia je málo pravdepodobné. Ak by sa k nám vírus dostal, Slovensko je pripravené v oblasti transportu nakazeného, jeho hospitalizácie aj skúmania vzoriek. Usmernení sú aj lekári v regiónoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu