Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Biela noc v Košiciach: Inštalácie s nadšením pripravovali aj väzni!

Pri inštaláciách pomáhajú aj väzni Zobraziť galériu (6)
Pri inštaláciách pomáhajú aj väzni (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Večer pred Medzinárodným maratónom mieru sa už po piaty raz koná veľkolepá Biela noc, jediná svojho druhu na Slovensku. Na niektorých inštaláciách sa podieľali aj väzni. Organizátori očakávajú, že príde okolo 40-tisíc návštevníkov!

Väzni v Kunsthalle spájali 60-tisíc cédečiek, ktoré vytvoria veľké magické obrazy. Túto prácu vykonávali s nadšením. Rýchlejšie mi prejde čas, je to zaujímavá práca a môžem byť pri vytvorení umeleckého diela. Také niečo som ešte nerobil a je to vždy lepšie, ako keby som sedel zavretý, povedal Gabriel Leco. Sú tak spolutvorcami inštalácie Waste Landscape/Krajina odpadu, ktorú do Košíc priviezla známa francúzska umelkyňa Elise Morin. Jej dielo otvára Bielu noc 2014 a bude najrozsiahlejším, aké kedy bolo v Košiciach inštalované. Pokryť plochu 600 metrov štvorcových pospájanými CD nosičmi nie je jednoduché.

Na impozantnej Bielej noci predstavia svoje diela 130 umelci z 15 krajín sveta na 40 stanovištiach. Opäť uvidíme originálne diela, ako napríklad inštaláciu v Dóme sv. Alžbety, vybuchujúcu sopku, tancujúci dom, ale i umelecké kotúče toaletného papiera, množstvo svetiel, hudby a tiež digitálny ohňostroj. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu