Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Bratislavčania budú mocť zajtra darovať krv v električke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na Námestie Ľudovíta Štúra vo štvrtok (18.9.) pristavia električku, v ktorej budú môcť Bratislavčania darovať krv. Aj to je ďalšia z akcií, ktoré sa konajú v hlavnom meste v rámci Európskeho týždňa mobility. Darovať vzácnu tekutinu môžu prísť záujemcovia do električky v čase medzi 09.00 a 11.00 h, informovala vedúca odboru marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava Zuzana Vachová.

Na darovanie krvi sa nesmie chodiť nalačno. Ako vhodnú stravu pred odberom zdravotníci odporúčajú ľahké beztukové jedlá ako napríklad celozrnné pečivo, sladké ovocie či med. Vypiť by sa tiež malo aspoň pol litra sladeného čaju, minerálky či džúsu. Mliečne výrobky a mäso treba vynechať. 

Deň pred darovaním by sa nemal piť alkohol a človek by sa nemal vystavovať ani zvýšenej fyzickej záťaži. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri. Celý proces darovania krvi trvá, od registrácie až po odchod, približne hodinu a samotný odber päť až 15 minút, počas ktorých daruje darca 450 ml krvi.

Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180.000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek. Celosvetovo je za jeden rok pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.

Mobilný odber krvi sa bude konať v priestore zastávky na Námestí Ľudovíta Štúra v smere na Šafárikovo námestie.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu