Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Borec verí, že Bajánková a Švecová zlepšia meno slovenskej justície

Tomáš Borec
Tomáš Borec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Od sudkýň Jany Bajánkovej a Daniely Švecovej, ktoré sa postavia na čelo justície, minister spravodlivosti Tomáš Borec očakáva, že jej vrátia dobré meno medzi občanmi. Uviedol to dnes po zasadnutí vlády v reakcii na utorkovú (16.9.) voľbu predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu.

Z pohľadu ministra nie je dôležité, že uspeli v obidvoch prípadoch ženy, ale to, či sú to osoby odborne zdatné a schopné viesť dôležité justičné orgány. „Momentálne som plný očakávaní,“ prezradil.

Borec si je vedomý, že na novú šéfku Súdnej rady Bajánkovú aj novú šéfku Najvyššieho súdu Švecovú čakajú vôbec nie jednoduché úlohy. „Dobré meno justície je momentálne dosť pošramotené, minimálne v tom mediálnom priestore, ale aj v hodnotení ľudí,“ vysvetlil.

Práve na tom by mali Bajánková aj Švecová popracovať, domnieva sa minister. „Aby sa dobré meno justície znovu vrátilo medzi občanov,“ doplnil.

Veľa môže podľa Boreca znamenať už len to, že obe ženy budú viesť inštitúcie kultivovane a prihliadať na názory nielen sudcov, ale aj verejnosti. Čaká na nich mnoho konkrétnych krokov nielen vo vzťahu k vedeniu inštitúcií, ale aj vo vzťahu k vymožiteľnosti práva, súdnym prieťahom, či disciplíne sudcov, menoval minister.

Súdna rada na svojom utorkovom zasadnutí zvolila Janu Bajánkovú za novú predsedníčku rady. Vo funkcii vystrieda doterajšieho šéfa Súdnej rady Štefana Harabina. Sudkyňa Najvyššieho súdu vo voľbách získala 10 hlasov.

Úspešná bola aj voľba nového predsedu Najvyššieho súdu, aj tento post doteraz zastával Štefan Harabin. Nahradiť by ho mala jeho niekdajšia zástupkyňa Daniela Švecová, ktorá získala v druhom kole tajnej voľby 11 hlasov. Do funkcie ju musí ešte vymenovať prezident SR Andrej Kiska.

Švecová v prejave pred voľbou okrem iného odmietla neprimeranú kritiku rozsudkov, ktorá sa podľa nej často deje. Povedala, že rozsudky sa nemajú kritizovať, ale plniť. Minister Borec je presvedčený, že odborná debata k právoplatnému rozsudku je na mieste. „Každý má právo povedať si k tomu názor,“ uviedol dnes.

Na dôležité personálne výmeny v justícii reagoval aj minister vnútra Robert Kaliňák. Verí, že zvolenie Bajánkovej a Švecovej pomôže súdnictvu. „Takéto rozhodnutie posunie justíciu ďalej a získa väčšiu dôveryhodnosť,“ uviedol dnes. „Očakávam skôr pozitívne výsledky, je to možno aj uzavretie jednej komplikovanej kapitoly a otvorenie novej,“ doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu