Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najväčšia štedrosť na Vianoce: Chcete darovať krv? Takto sú otvorené transfúzne služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci darujú počas zimných mesiacov viac krvi ako v inom období. Pracovníci Národnej transfúznej služby (NTS) SR to odôvodňujú aj vianočnou atmosférou.

"Ľudia chcú vtedy urobiť dobrý skutok a pomôcť tým, ktorí to potrebujú," povedala Martina Grožajová z NTS. Okrem odberu na pracoviskách je vyšší záujem aj o organizovanie mobilných výjazdov priamo vo firmách.

Najsilnejším mesiacom býva december, vtedy daruje krv v priemere asi 16.000 ľudí. "Čo je deväť percent z celkového počtu darcov, ktorí prídu na naše pracoviská za rok," informovala Grožajová. Slabší býva, naopak, začiatok roka. Je čas dovoleniek a mnoho ľudí ani nemôže darovať krv. "Pretože stravovací a pitný režim mali počas sviatkov iný," vysvetlila. Vo februári tradične začína Valentínska kvapka krvi, ktorá tiež priláka verejnosť.

Zásob krvných prípravkov je v súčasnosti dosť. Nemocnice na Slovensku sa nimi dajú plynule zásobovať. Grožajová však pripomenula, že potrebné sú všetky krvné skupiny, najmä však s negatívnym Rh faktorom, keďže ich má len 15 percent populácie. Dobrovoľníci môžu prísť na pracoviská NTS aj počas vianočných prázdnin. V pracovných dňoch fungujú v štandardnom režime. Odberové hodiny budú ale skrátené na Silvestra (31.12.) do 10.00 h a 5. januára 2016, kedy možno prísť od 7.00 h do 14.00 h. Na Troch kráľov (6.12.) budú odberové pracoviská zatvorené.

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, odoberú zdravotníci 400 až 500 mililitrov krvi. Môže ju darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a byť po pôrode. Deň pred darovaním nemožno piť alkohol a vystavovať sa zvýšenej fyzickej záťaži. Darca by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca.

Ženy môžu darovať krv každé štyri mesiace, muži raz za štvrťrok. Za najvzácnejších darcov sa považujú tí s negatívnym Rh faktorom krvi. Pri transfúziách je dôležité, aby sa krvná skupina aj Rh faktor darcu a príjemcu v čo najväčšej miere zhodovali. Inak by mohlo dôjsť k nebezpečným až smrteľným reakciám v organizme príjemcu, ktorý by začal vytvárať obranné látky.
 

Viac o téme: Darovanie krvi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu