Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zomrel bývalý politický väzeň Karol Noskovič

Karol Noskovič
Karol Noskovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po ťažkej chorobe dnes zomrel bývalý politický väzeň, spoluzakladateľ Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) a zakladateľ lukostreľby Karol Noskovič. "Rozlúčime sa s ním v sobotu 10. septembra v jeho rodnej obci Viničné v okrese Pezinok pohrebnou svätou omšou vo Farskom kostole sv. Filipa a Jakuba o 11.00 a na miestnom cintoríne o 12.00," informoval Peter Sandtne z KPVS.

Karol Noskovič sa narodil 8. marca 1933. V roku 1951, vo veku 17 rokov, bol zatknutý a odsúdený na šesť rokov odňatia slobody a stratu občianskych práv na desať rokov za rozširovanie protikomunistických letákov. Väznený bol v Ilave, v Jáchymove v táboroch Bratrství, Svornost, Mariánska, Vikmanov a na Příbramsku Vojna a Bytíz. Podmienečne prepustený bol po 38 mesiacoch na žiadosť matky, keďže 14 mesiacov po jeho zatknutí bol uväznený aj jeho otec Karol Noskovič st. ako roľník. Po prepustení z väzenia bol povolaný do Technického práporu, kde pracoval ako baník v Ostravsko-karvinských baniach. Následne pracoval v hydinárňach.

Až do konca života bol podpredsedom Konfederácie politických väzňov Slovenska, ktorej bol spoluzakladateľom, bol predsedom KPVS - Oblastnej organizácie Malokarpatská so sídlom v Pezinku a predsedom Organizačnej komisie KPVS. V rokoch 2004 - 2008 bol predsedom KPVS, funkciu po ňom prevzal súčasný predseda Anton Srholec. Dňa 1. septembra 2008 mu bol udelený Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ľudské práva.

Na pietnej spomienke na nespravodlivo a protiprávne väznených vo väznici v Leopoldove 27. augusta 2011 mu Konfederácia politických väzňov Českej republiky udelila pamätnú medailu III. odboja 1948 - 1989, ktorú mu už nestihli odovzdať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu