Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Stredné školy si pred prijatím posvietia na priemer známok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Úspešné zvládnutie prijímacích skúšok už nebude jedinou podmienkou prijatia na strednú školu. Od školského roka 2014/15 budú stredné školy pozerať aj na priemer známok z povinných vyučovacích predmetov. Zavádza to novela školského zákona.

Ak chcú žiaci nastúpiť do prvého ročníka gymnázií a bilingválnych škôl, musia mať priemer do 2,0 z povinných vyučovacích predmetov. Pozerať sa bude na koncoročné vysvedčenie z 8. ročníka a polročné a koncoročné vysvedčenie z 9. ročníka. Ak sa žiaci chystajú na stredné odborné školy, v takom prípade im stačí priemer známok do 2,75. "Do priemeru sa nezapočítava priemer z vyučovacích predmetov s výchovným zameraním," informovalo ministerstvo školstva.

Podmienky dobrého prospechu sa nevzťahujú na prijatie žiakov do prvého ročníka osemročných gymnázií, do prvého ročníka osemročného vzdelávacieho programu konzervatória a do prvého ročníka šesťročného vzdelávacieho programu vyššieho odborného vzdelávania v konzervatóriu.

Novela školského zákona so sebou prináša aj zníženie administratívnej záťaže škôl, keďže sa upravuje oblasť pedagogickej dokumentácie. "Z pedagogickej dokumentácie sa vypustili niektoré tlačivá, ktoré už školy alebo školské zariadenia nemusia viesť, napr. osobný spis žiaka, plán práce školy alebo školského zariadenia, denník výchovnej skupiny, tematické výchovno-vzdelávacie plány jednotlivých vyučovacích predmetov," ozrejmil rezort školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu