Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na stredných školách pribudnú nové študijné odbory

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pre stredoškolákov vzniknú od prvého septembra nové študijné odbory. Ide napríklad o odbor ochrana osôb a majetku pred požiarom, scénické výtvarníctvo či klientský manažér pošty.

"Ministerstvo školstva takýmto spôsobom reaguje na výsledky záverečného hodnotenia experimentálneho overovania odborov vzdelávania na stredných školách, ako aj na požiadavky zamestnávateľov a jednotlivých zamestnávateľských zväzov a združení," uviedol tlačový a informačný odbor rezortu školstva.

Na základe výsledkov experimentálneho overovania boli do sústavy odborov vzdelávania zaradené nové študijné odbory ochrana osôb a majetku pred požiarom, scénické výtvarníctvo a jeho päť zameraní: kostýmová tvorba, maľba a dekoračná tvorba, štukatérska tvorba, maskérska tvorba a tvarovanie dreva. Pribudne aj študijný odbor obrazová a zvuková tvorba a jeho tri zamerania kamera, zvuk strih, umelecká produkcia a študijný odbor produktová tvorba.

"Na meniace sa podmienky pracovného aj poštového trhu SR reaguje rezort školstva zaradením nového študijného odboru klientsky manažér pošty," dodalo ministerstvo. Na základe požiadavky Slovenskej lesníckej komory vznikne študijný odbor lesníctvo a lesnícky manažment.

Na základe požiadaviek Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory zasa ministerstvo umožnilo absolventovi učebného odboru autoopravár – elektrikár možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu, a to v študijnom odbore strojárstvo – podnikanie a služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu