Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vinník hromadného úhynu rýb v Laborci nie je známy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HUMENNÉ/STRÁŽSKE – Počet uhynutých rýb na toku Laborca až po hať v Strážskom sa nedá odhadnúť, sú ich stovky, uviedol vedúci rybárskej stráže Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Humennom Jaroslav Almaši.

Ešte dva dni ich môže rieka vyplavovať a nemajú prehľad ani o množstve, koľko je ich teraz v poraste pri brehu. Išlo o jalce, mreny, belice, nosále, rieka však môže vyplaviť aj ďalšie druhy rýb.

Výšku škody v tomto štádiu rybári nedokážu určiť, bude to závisieť od druhov a počtu uhynutých kusov. Ryby uhynuli zrejme počas posledných dvoch dní. Prípadom sa už zaoberá Slovenská inšpekcia životného prostredia. Vinník zatiaľ nie je známy.

O príčinách úhynu rýb nechcú rybári špekulovať, ale Almaši povedal, že nad čistiarňou odpadových vôd nebol zistený žiadny úhyn a až desať kilometrov pod ňou nachádzajú mŕtve ryby. Dôvodom na úhyn mohol byť aj nedostatok kyslíka vo vode alebo sa rybám zaniesli žiabre. Rybári uhynuté ryby budú musieť vyzbierať a odviezť do kafilérie.

Hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek uviedol, že informáciu o hromadnom úhyne rýb dostali v utorok 12. augusta asi o 19:30. Tento prípad z hľadiska vodného zákona kvalifikujú ako mimoriadne zhoršenie vôd. Na jeho objasnenie ustanovili pracovnú skupinu, v ktorej sú aj zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku a Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

Z rieky nad a pod objektom čistiarne odpadových vôd odobrali vzorky vody a uhynutých rýb. ”Ich analýza by mohla pomôcť odhaliť príčinu úhynu, ktorá zatiaľ nie je známa. Inšpektori na mieste merali množstvo kyslíka a amoniakálneho dusíka vo vode ako aj jej teplotu a kyslosť.” Podľa hovorcu hodnoty týchto ukazovateľov neprekračovali stanovené normy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu