Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápežovi prekáža papamobil: Prirovnal ho ku konzerve od sardiniek!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RÍM - Pápež František nemá v pláne používať bezpečnostné auto, keďže mu jeho vlastnosti bránia pri priamom styku s veriacimi. Pontifik sa tak vyjadril v rozhovore pre španielsky denník La Vanguardia. Z jeho v piatok zverejnených vyjadrení jasne vyplýva nezáujem o takúto vysokú mieru ochranu jeho osoby.

Populárna hlava katolíckej cirkvi zároveň priznala, že v jeho prípade je taktiež pravdepodobné predčasné opustenie postu podobne, ako to pred rokom urobil jeho predchodca Benedikt XVI. Práve on veľmi často využíval služby takzvaného papamobilu, ktorý vedenie cirkvi zaviedlo do častejšieho užívania po atentáte na jeho predchodcu Jána Pavla II. O jeho život sa v roku 1981 v Ríme pokúsil turecký atentátnik.

"Pamätám si, že v Brazílii mi poskytli uzavretý papamobil, ale nemôžem sa predsa zdraviť s ľuďmi a vravieť im, že ich milujem v konzerve od sardiniek, aj keď je zo skla. Pre mňa je to stena.. Pravdou síce je, že sa mi môže stať hocičo, ale postavme sa k veci priamo: v mojom veku už nemám, čo stratiť. Viem, že sa mi niečo môže stať, no je to v rukách Božích," povedal pre barcelonský denník pápež, podľa ktorého mu Boh napovie, keď nastane čas uvoľniť miesto mladšiemu. "Benedikt urobil veľké gesto. Urobím to isté, čo on: požiadam Boha, aby ma osvietil, keď príde ten moment a povedal mi, čo mám urobiť. On mi to určite povie," dodal pápež.

František, syn talianskych rodičov, si ihneď po svojom marcovom zvolení za v poradí 266. hlavu katolíckej cirkvi získal srdcia veriacich po celom svete svojím otvoreným prístupom a odmietaním životného štýlu, ktorý k pontifikátu tradične patrí.

Katolíckych duchovných vyzýva na zrieknutie sa luxusu, na priamy kontakt s veriacimi a pomoc ľuďom v núdzi. Nástupca Benedikta XVI. sa stal vôbec prvým juhoamerickým pápežom a taktiež prvým vyvoleným spomedzi rádu jezuitov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu