Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kresťania si dnes pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dňom spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista pokračuje v dnešný Veľký piatok Veľkonočné trojdnie.

V rímskokatolíckych chrámoch sa dnes ako v jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Namiesto omše sa konajú pobožnosti krížovej cesty, veriaci prichádzajú pokloniť sa k svätému krížu a pomodliť sa k symbolickému Božiemu hrobu.

Krížové cesty sa konajú v predpoludňajších hodinách, popoludní o 15.00 h bývajú v chrámoch veľkopiatočné obrady utrpenia smrti Pána Ježiša. Koná sa bohoslužba slova, čítajú sa slová proroka Izaiáša a pašie - príbeh o utrpení a smrti Ježiša Krista podľa evanjelia. Súčasťou obradov je aj obrad sv. prijímania a modlitby za cirkev, za veriacich i neveriacich, za biskupov, kňazov a diakonov, za krajinu a všetkých obyvateľov. 

Veľký piatok je v katolíckej cirkvi aj dňom prísneho pôstu. Veriaci v tento deň nekonzumujú mäsité pokrmy a dosýta sa najedia len raz za deň. 

Ježišovu smrť v tento deň pripomína aj liturgická farba v chrámoch - farba krvi.

V Gréckokatolíckej cirkvi je v centre obradov Veľkého piatka plaščenica. Táto ikona Krista ležiaceho v hrobe sa stala neoddeliteľnou súčasťou obradov večierne Veľkého piatka a utierne Veľkej soboty.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu