Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Početne najviac Rómov žije v Košiciach, percentuálne zasa v Jelšave

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Najviac Rómov žije v Košiciach, percentuálne najvyššie zastúpenie v rámci slovenských miest majú Rómovia v Jelšave. Vyplýva to z Atlasu rómskych komunít 2013, ktorý minulý týždeň v kompletnej podobe zverejnilo na svojej stránke Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Atlas rómskych komunít 2013 skúmal životné podmienky Rómov v 1070 sídlach Slovenska, čo je 37 percent z celkového počtu miest a obcí SR (2890). Zaradené do neho mestá a obce, v ktorých sa predpokladá, že žije aspoň 30-členná rómska komunita. V rámci sledovaného počtu sídel išlo o 120 miest a 950 obcí. Zber dát prebiehal od septembra 2012 do septembra 2013.

Ako sa uvádza v materiáli, najvyšší počet Rómov v mestách je podľa zistení Atlasu v Košiciach, kde na základe pripísanej etnicity žije 18.162 Rómov. Vo všetkých 120 sledovaných mestách celkovo býva 146.771 Rómov. V skúmaných dedinách býva celkovo 256.039 Rómov. Podiel sledovaného rómskeho obyvateľstva bývajúceho v mestách dosiahol 36,4 percenta a na vidieku 63,6 percenta.

Najvyššie zastúpenie Rómov spomedzi miest sa odhadlo v meste Jelšava v okrese Revúca, kde tvoria 40,1 percenta všetkých obyvateľov mesta, na druhom mieste je Dobšiná v okrese Rožňava, kde tvoria podľa Atlasu 36,8 percenta populácie. Tretím mestom s percentuálne najvyšším zastúpením rómskeho obyvateľstva (36,8 percenta) je Fiľakovo v okrese Lučenec s podielom 32,2 percenta.

Z materiálu ďalej vyplýva, že Atlas 2013 neregistruje relevantnú rómsku komunitu len v 18 z celkového počtu 138 miest SR. Medzi nimi sú napríklad Svätý Jur, Vysoké Tatry, Trstená, Leopoldov či Rajec.

Projekt Atlas rómskych komunít 2013 sa realizoval v rámci Rozvojového programu OSN (UNDP) v spolupráci s Ústavom rómskych štúdií Prešovskej univerzity, Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Je súčasťou spoločného programu UNDP a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zameraného na monitorovanie životných podmienok rómskej populácie.

Atlas by mal poskytnúť východisko pre verejnú správu, neziskový a súkromný sektor pri nastavovaní cielených verejných politík a programov zameraných na zlepšovanie životných podmienok a sociálnu inklúziu rómskej populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu