Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zajtra pekné počasie prekazia búrky: Ohrozia celé Slovensko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer celé Slovensko čakajú v pondelok (21. 7.) búrky. Na západe, juhozápade a južnej časti stredného Slovenska bude navyše aj poriadne horúco. Pred horúčavami aj búrkami varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

V pondelok bude horúco v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. V posledných dvoch sa môže teplota vzduchu pohybovať medzi 33 a 34 stupňami Celzia. Na juhozápade bude ešte teplejšie. Meteorológovia tam teploty odhadujú na 34 až 36 stupňov Celzia.

Búrky, ktoré môžu sprevádzať aj krúpy, prídu do všetkých krajov okrem Košického. Pršať môže už od obeda. Zrážky odhadujú meteorológovia na 20 až 40 milimetrov, môže sa objaviť aj vietor s rýchlosťou 17 až 25 m/s. Podľa SHMÚ predstavujú búrky s krúpami potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Nebezpečné sú aj vysoké teploty. Podľa SHMÚ môžu byť nebezpečné pre ľudské zdravie a fyzické aktivity, môžu vznikať aj požiare. Horúčavy zaťažujú organizmus, ľudia by preto mali dbať na pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Počas teplých dní sa odporúča nosiť podľa možnosti odev svetlých farieb a z prírodných materiálov, má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu