Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Búrky na severe Slovenska: Tieto okresy si musia dať pozor!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Orave, Turci, Liptove a Horehroní môže prísť dnes v priebehu neskoršieho popoludnia k intenzívnym búrkam. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydáva výstrahu prvého stupňa.

Výstraha platí do 18.45 h pre okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica a Brezno. SHMÚ na svojej stránke informuje, že v týchto lokalitách sa ojedinele môžu vyskytnúť búrky spojené s krátkodobými a intenzívnymi lejakmi, pri ktorých úhrny zrážok dosiahnu 20 až 40 mm.

Dážď môže sprevádzať aj nárazový vietor s rýchlosťou 17 až 25 m/s.Meteorológovia pripomínajú, že pri búrkach a zrážkach s touto intenzitou nemožno vylúčiť stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu pre okresy Martin a Ružomberok

V okresoch Martin, Ružomberok, Námestovo, Dolný Kubín a v severnej časti okresu Žilina sa musia pripraviť na možný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, ako následok výskytu búrok s intenzívnymi lejakmi, ktoré sa v týchto lokalitách očakávajú. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre tieto okresy hydrologickú výstrahu 1. stupňa.

Výstraha platí dnes do 20.00 h. Meteorológovia očakávajú, že pri vzostupe vodných hladín, najmä na malých tokoch, môže prísť k prekročeniu vodných stavov zodpovedajúcich povodňovým aktivitám. Ako uvádza SHMÚ na svojej stránke, je predpoklad, že sa vyskytnú sprievodné povodňové javy aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu