Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Fajčiarom a obéznym hrozí slepota

Ľudia po štyridsiatke by mali dbať na preventívne vyšetrenia u očného lekára. Zobraziť galériu (3)
Ľudia po štyridsiatke by mali dbať na preventívne vyšetrenia u očného lekára.

Horšie videnie za šera, zlievanie písmenok či videnie rovných čiar zvlnene - aj to sú niektoré príznaky tzv. degenerácie makuly, ochorenia očí, ktorá postihuje najmä ľudí po 50-ke. Hoci príčiny nie sú známe, vhodnou prevenciou sa dá zabrániť tomu najhoršiemu - úplnej strate zraku.

Makulárna degenerácia (VPDM) je najčastejšou príčinou straty zraku u dospelej populácie vo vyspelých krajinách. Postihuje makulu - žltú škvrnu v centre sietnice, ktorá zabezpečuje centrálne videnie a vďaka ktorej môžeme rozoznávať jemné detaily - čítať, pozerať televíziu. Pacienti, ktorí trpia týmto ochorením, postupne strácajú schopnosť ostro rozlišovať detaily, rozoznávať tváre ľudí, jednoducho strácajú zrak.

Ohrozené skupiny


Ochorenie, ktorého príčiny nie sú známe, postihuje najmä ľudí nad 50 rokov. Okrem nich sú ohrození najmä fajčiari, obézni ľudia a tí, ktorí majú vysoký krvný tlak. Zaujímavosťou je, že degenerácia makuly sa vyskytuje viac u žien než u mužov. Špeciálne by si pravidelné vyšetrenia mali robiť tiež ľudia, u ktorých sa ochorenie vyskytlo v rodine, prípadne pacienti s VPDM jedného oka.

Testovanie doma


Podľa odborníkov pacienti o svojom ochorení často ani nevedia a prichádzajú na špeciálne vyšetrenie až v dobe, keď je už choroba rozvinutá. V počiatočných štádiách sa síce môže objaviť zahmlené či zdeformované videnie vecí, ale zdravé oko kompenzuje stratu zraku druhého oka a postihnutý si ani neuvedomí, že niečo nie je v poriadku. Lekári preto odporúčajú samotestovanie doma a to pomocou tzv. Amslerovej mriežky. Ide o jednoduchý test, ktorý však často môže dostatočne skoro odhaliť príznaky ochorenia. Dôležité je porovnávanie obrazu pravého a ľavého oka zakrytím jedného z nich.

Možnosti liečby


Hoci existujú spôsoby liečby vlhkej formy tohto ochorenia, pacient sa už vzniknutého poškodenia zraku nezbaví. Postupujúcu stratu centrálneho videnia môže dnešná medicína spomaliť, príp. zastaviť. Existuje však i liečba, ktorá môže stav i zlepšiť. Dôležité preto je, aby ste očného lekára navštívili pri akomkoľvek podozrení na ochorenie. „Každý nad 40 rokov by sa mal pravidelne podrobiť vyšetreniu,“ zdôrazňuje Jaroslav Hasa z Fakultnej nemocnice v Bratislave.

Prevencia


Pred vznikom degenerácie makuly sa môžete chrániť antioxidantmi. Jedným z nich je luteín, ktorý pôsobí v ľudskom tele ako „prírodné slnečné okuliare“. Tieto chránia ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú bunky sietnice. Luteín je schopný znížiť riziko vzniku nielen degenerácie makuly, sivého zákalu, ale chráni aj pred srdcovými chorobami či pred rakovinou hrubého čreva. Prijímať ho môžete v strave alebo výživovými doplnkami. Nachádza sa hlavne v brokolici, keli, kukurici či mrkve.

Fajčiarom a obéznym hrozí
Zobraziť galériu (3)


Amslerova mriežka


- jej sledovaním možno zistiť drobné zmeny vo videní, ktoré sú spôsobené makulárnou degeneráciou
- požiadajte o ňu očného lekára a otestujte sa doma
- prikryte si jedno oko a pozerajte na bod v mriežke
- v prípade, že niektorá časť mriežky zmizne, je pokrivená alebo na nej vidíte zmeny, vyhľadajte lekára

Fajčiarom a obéznym hrozí
Zobraziť galériu (3)

Nie je luteín ako luteín


- voľný luteín sa v tele spracováva priamo a rýchlejšie, ester luteínu je chemicky odlišná látka a potrebuje tuky alebo enzýmy na vstrebanie sa v tenkom čreve - ak ho neprijímate v dostatočnom množstve zo stravy, siahnite po výživových doplnkoch s obsahom voľného luteínu, kde sa nachádza - poradia vám v lekárni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu