Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

DPB si posvieti na výtržníkov: Takto s nimi skoncuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dopravný podnik Bratislava (DPB) inštaluje v týchto dňoch do autobusov mestskej hromadnej dopravy kamery. Slúžiť majú ako prevencia proti vandalizmu, ktorý podľa štatistík dopravcu oproti minulému roku vzrástol. DPB zatiaľ kamery nainštaluje v rámci skúšobnej prevádzky do desiatich autobusov. Neskôr by sa mohli rozšíriť aj do ďalších. Do starých autobusov, ktorých priemerný vek je vyše 20 rokov, už kamery inštalovať neplánuje.

"Za prvý polrok 2014 stúpol vandalizmus až o 50 percent. Najmä počas víkendov sa tiež v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy prepravujú cestujúci pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok a vyvolávajú vo vozidlách konflikty," vraví hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová. Záznam z kamier má tak podľa jej slov napomôcť polícii pri prešetrovaní prípadných incidentov vo vozidle a identifikácii nebezpečných výtržníkov.

DPB tvrdí, že postupuje podľa zákona o ochrane osobných údajov a priestor vozidla bude označený ako monitorovaný. Taktiež záznam by mal byť 15 dní po jeho vyhotovení vymazaný, ak sa nevyužije na účely trestného konania alebo konania o priestupkoch.

DPB nakupuje 50 nových autobusov s možnosťou využitia opcie na nákup ďalších 50, ktoré už podľa hovorkyne kamerovým systémom vybavené budú. Prvé z nich majú byť dodané v tomto roku.

"Rovnako všetky vysúťažené vozidlá, financované z eurofondov, teda 120 nových trolejbusov a 60 električiek, bude plne vybavených kamerovým systémom," dodala Volfová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu