Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Môžu za Markovu (†4) smrť lekári?

Markovi rodičia chcú na nemocnicu v Michalovciach podať sťažnosť. Zobraziť galériu (2)
Markovi rodičia chcú na nemocnicu v Michalovciach podať sťažnosť.

VOJANY/KOŠICE - Čo sa deje v slovenských nemocniciach? Po odhalení surového útoku sanitára na pacienta v Banskej Bystrici, sa na postup mužov v bielych plášťoch sťažujú aj rodičia malého Marka († 4) z Voján.

Podľa nich pri jeho liečbe pochybili michalovskí lekári. Tí však akúkoľvek vinu popierajú. Po prípade Jakubka Drevennáka († 13) a Mirky († 2) z Hriňovej ide o ďalšie podozrivé úmrtie malého pacienta v nemocnici. Všetko sa začalo pred dvoma týždňami, keď Marek Čók (†4) z Voján spadol u babky z lavice a udrel si hlavičku. "Synček nešťastne spadol a udrel si hlavičku. Keď po krátkej chvíli začal vracať, volali sme okamžite sanitku. Tá ho zobrala do nemocnice. Marek bol pri vedomí, lekárovi rozprával, čo sa mu stalo," opisuje situáciu Markova mama Margita. Chlapčeka hospitalizovali v michalovskej nemocnici. "Manžel bol celú noc pri ňom. Keď od neho ráno odchádzal, bol veselý," rozpráva ďalej žena, ktorá bude celý život rozmýšľať, kde sa mohla stať chyba. "Lekár nám povedal, že ak všetko dobre pôjde, v nedeľu si Marka môžeme vziať domov," dodáva otec Mikuláš.

Optimizmus rodičov však opadol popoludní, keď sa z nemocnice dozvedeli, že stav ich syna je vážny. "Syn začal plakať, začalo mu zlyhávať srdce i pľúca. Upadol do kómy. Vrtuľník ho z Michaloviec previezol do nemocnice v Košiciach. Synčekovi sa vraj pri páde poškodila hlavná tepna a krv mu zaliala celý mozoček," s plačom opisuje najťažšie chvíle života pani Margita. Manželia sa o chvíľu dozvedeli krutú pravdu. Chlapec mal vážne poškodený mozog a jeho nádej na prežitie bola mizivá. "V košickej nemocnici bojoval ešte týždeň. Cez víkend zomrel," dodáva otec Mikuláš.

Markovi rodičia sú presvedčení, že keby lekári včas odhalili vážnosť synčekovho zranenia, mohol ešte žiť. Zatiaľ sú rozhodnutí podať sťažnosť na postup michalovských lekárov. Veria, že pri skorom diagnostikovaní hneď po úraze by ich synček prežil. "Najhorší pocit pre matku je, keď pochováva vlastné dieťa," plače pani Margita. Úmrtie chlapca vyšetruje polícia, no nikoho zatiaľ neobvinila.


Nemocnice vinu odmietajú

Podľa primára michalovskej úrazovky Petra Rovdera chlapčeka prijali na pozorovanie s pomliaždeninami hlavy. "Keď sa jeho stav na druhý deň skomplikoval, dieťa previezli na špecializované pracovisko," hovorí. Pochybenie odmieta a príčiny úmrtia nepozná, lebo dieťa tam hospitalizovali len 18 hodín. "U pacienta sme zistili krvácanie a ťažký opuch mozgu. Dieťa bolo operované, no jeho stav bol od počiatku kritický. Zomrelo v dôsledku opuchu mozgu," povedala primárka oddelenia intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Mária Pisarčíková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu