Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Inaugurácia? Všetko zle: Fico bol nechutne neoholený, Kiskov oblek sa nehodil

Protokolista Jarolín Antal Zobraziť galériu (4)
Protokolista Jarolín Antal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Popredný slovenský odborník na spoločenskú etiketu, štátny a diplomatický protokol, Jarolím Antal, bol v rokoch 1980 až 1993 zodpovedný aj za protokol v Slovenskej národnej rade. Teraz zhodnotil inauguráciu Andreja Kisku, a nie sú to práve lichotivé slová, ktoré používa. V rozhovore pre web tlačovej agentúry SITA Webnoviny spresnil, kde presne urobili organizátori chyby. Prekvapí vás, čo všetko bolo zle!

Prvá vec, ktorú Antal kritizoval, je omša Te Deum. „Keď budeme mať prezidenta Žida, pôjde do synagógy? Veď to nemá s vierou nič spoločné. Veď pán Kiska v rámci inaugurácie bol legalizovaný tým, že prečítal sľub, podpísal ho, podal ruku a povedal sľubujem. Ale ak mal byť ešte legitimizovaný ako monarchovia v stredoveku v kostole, ako králi, keď im dávali korunu na hlavu, to do občianskej spoločnosti nepatrí,“ povedal na margo zmyslu bohoslužby.

Aj počas samotnej návštevy Kostola sv. Martina zaznamenal protokolista chyby: „Navyše neviem, čo robil v sakristii. Keď skončil akt, odišli všetci farári do sakristie a on išiel za nimi. Čo ho tam pomazali? To sú vážne veci v zmysle štátnosti. Ide predsa o verifikáciu slovenskej štátnosti. My sa vraciame kdesi do stredoveku, do monarchie,“ tvrdo skonštatoval Antal.

Andreja Kisku čakala aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pochybenie si všimol aj počas inaugurácie, a to hneď vo viacerých oblastiach protokolu a etikety. „Nebol nikde samostatne štátny znak. Máme štyri štátne symboly. Prvý je štátny znak a ten tam nebol. Bol na koruhve, ale to nie je štátny symbol. Štátny symbol je štátna vlajka, ale tá tam nikde nebola. Bola tam zástava v tvare koruhvy a dve virtuálne veľké obrazovky, kde čosi plápolalo, ešte k tomu to plápolalo naopak, zľava doprava, a to neviem, či bola zástava alebo vlajka,“ rozhorčil sa Jarolím Antal.

Nikto vraj prezidentovi Kiskovi neodovzdal štátne vyznamenania. Vždy im chýbala rozeta a stužka a vetu, ktorú pri obrade mala povedať predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková tiež nepočul. „Podľa mňa, on ich stále nemá. A to keby ste videli, ako Gašparovič odovzdáva 1. januára vyznamenania, to vyzeralo ako na desiatom výročí nejakej firmy,“ dodal uznávaný protokolista.

Všetko je pripravené, všetci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Okrem toho bývalý prezident Gašparovič nesprávne usadil svoju manželku, sedela na Kiskovom mieste, pričom mala byť medzi vedľa premiéra Roberta Fica. Ani toho Antal nešetril: „Keď odchádzali, išiel Kiska už ako prezident dolu schodmi, zobral si manželku, a ani pani Gašparovičová, ani pán Fico mu nepodali ruku. Neviem, či ste si všimli, ale Fico bol nechutne neoholený. Aj to je výraz úcty k novej hlave štátu!“

Ani náš nový prezident ale nepostupoval podľa etikety a protokolu. „Totiž inaugurácia je jedným z najväčších ceremoniálnych aktov tohto štátu a má byť presný harmonogram, čo sa za ten deň udeje. Inaugurácia každého prezidenta má byť rovnaká,“ a na Kiskov nápad s obedom s bežnými ľuďmi dodal: „Súčasťou inaugurácie nemal čo byť obed s bezdomovcami, sociálne slabšími a invalidmi. Dopredu to bolo úplne zle verejnosti vysvetlené.“

Protokolista Jarolín Antal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na margo prezidenta Antal sucho skonštatoval: „Normálny, usmievavý, dobre rétoricky vybavený, dobre vytrénovaný, ako politik má byť. Oproti Gašparovičovi je neuveriteľný rečník. Mne sa nepáčil jeho oblek na inaugurácii, mal americké sako.“ Ak sa pýtate, prečo tento na slovo vzatý odborník teda nepracuje v prostredí, v ktorom ho očividne treba, aj na to má odpoveď: „Nie, ja som príliš pravdovravný. Ja môžem jedine učiť.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu