Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko získa dokumenty z kontrarozviedky

Aktualizované

BRATISLAVA - Slovensko získa svoju časť dokumentov bývalej československej vojenskej kontrarozviedky, ktoré sú takmer 15 rokov po rozdelení Československa stále v Prahe.

Slováci sa tak dostanú k mnohým ďalším originálom zväzkov bývalej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorej bola kontrarozviedka za komunizmu súčasťou. Dohodu o rozdelení archívov dnes podpísali slovenský minister obrany František Kašický a nová česká ministerka obrany Vlasta Parkanová.

"Ide o historickú dohodu, na ktorej príprave sa obidva rezorty podieľali niekoľko rokov," povedal po podpise Kašický. Podľa českej ministerky dokumenty pomôžu Slovensku lepšie sa vyrovnať so svojou minulosťou. "Touto dohodou sa otvára jedna z možností pozrieť sa do temných stránok, ktoré sa za nami tiahnu," povedala česká ministerka, ktorá navštívila Slovensko ako prvú krajinu od nástupu do funkcie. Dodala, že podpis dohody je dôkazom nadštandardných vzťahov oboch krajín, keďže materiály obsahujú aj citlivé informácie.

K dohode je ešte potrebné podpísať vykonávací protokol medzi vojenskými spravodajskými službami v Česku a na Slovensku. To by sa podľa Kašického malo stať v priebehu niekoľkých dní. Slovensko si potom bude môcť dokumenty previezť na svoje územie a odovzdať ich Ústavu pamäti národa (ÚPN), ktorý dokumentuje zločiny z éry komunizmu a fašizmu. Presný termín prevozu však zatiaľ nie je známy, pretože technické podrobnosti budú riešiť ešte expertné tímy oboch štátov. Pred odovzdaním ÚPN bude mať dokumenty v rukách slovenská vojenská kontrarozviedka.

Z niektorých dokumentov získa Slovensko len kópie a ďalšie dokumenty budú podliehať utajeniu. Prevoz dokumentov, ktoré by podľa Kašického naskladané na seba merali niekoľko kilometrov, si zabezpečí slovenská strana. Nie všetky dokumenty sa týkajú ŠtB, niektoré materiály vznikli aj v rokoch 1989-1992, teda už za demokratického režimu. Okrem dokumentov kontrarozviedky získa Slovensko aj časť materiálov bývalej spravodajskej správy československého armádneho generálneho štábu.

K archívom bývalej vojenskej kontrarozviedky v Prahe mali už od roku 2002 prístup slovenské vojenské spravodajské služby, verejnosť však nie. Podľa slovenského ministra informácie z českých archívov viackrát viedli k tomu, že niektorí zamestnanci ministerstva obrany alebo príslušníci armády nezískali bezpečnostnú previerku, alebo ju stratili.

"Zväzky vojenskej kontrarozviedky môžu skompletizovať pohľad na činnosť Štátnej bezpečnosti aj pokiaľ ide o oblasť armády," povedal ČTK hovorca ÚPN Michal Dzurjanin. Na Slovensku sa v súčasnosti nachádzajú tie zväzky bývalej ŠtB, ktoré vypracovali jej krajské správy na Slovensku. ÚPN zverejnil na internete ich registračné protokoly, cez ktoré si občania môžu zistiť, kto s ŠtB spolupracoval ako agent. Podobným spôsobom bude ÚPN pravdepodobne sprístupňovať aj materiály kontrarozviedky, dodal hovorca ústavu.

Aj po získaní dokumentov vojenskej kontrarozviedky o slovenských občanoch však v Česku ešte stále zostanú niektoré materiály ŠtB o Slovákoch. Ďalšie zväzky totiž ešte archivuje české ministerstvo vnútra. Tie sa však možno už na Slovensko nedostanú. "Z týchto fondov je možné získať potrebné informácie aj bez toho, aby originály týchto materiálov boli poskytnuté Slovensku," dodal Dzurjanin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu