Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zápis v rodičovskom pase neplatí, každé dieťa potrebuje mať vlastný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Každý občan vrátane maloletého dieťaťa môže vycestovať do zahraničia len s platným cestovným dokladom. To, že má rodič vo svojom platnom pase zápis z minulosti, je v súčasnosti irelevantné, vysvetlil riaditeľ Konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Vladimír Jakabčin.

"Každé dieťa potrebuje mať svoj cestovný doklad," prízvukoval. Deti bez ohľadu na vek, cestujúce do USA v rámci bezvízového režimu, musia byť držiteľmi vlastných biometrických cestovných pasov. V jeho mene žiada o elektronickú autorizáciu vstupu v systéme ESTA osobitnou žiadosťou jeho zákonný zástupca.

V prípade, ak dieťa necestuje na dovolenku so svojimi rodičmi, alebo iba s jedným z nich, ministerstvo odporúča overiť si na zastupiteľskom úrade, či nie je na cestu potrebný písomný súhlas rodičov alebo zákonného zástupcu. "Najlepšie je ho overiť notárom, aby neprišlo k podozreniu, že ide o únos maloletého dieťaťa," upozornil Jakabčin. Pre niektoré krajiny postačuje len jednoduchý súhlas rodiča či zákonného zástupcu bez notárskeho overenia.

Pred cestou do zahraničia si treba skontrolovať aj platnosť cestovného pasu. Aj tie štáty, do ktorých nie sú potrebné víza, spravidla vyžadujú, aby bol platný minimálne šesť mesiacov od dátumu vstupu do krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu