Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Minister zvolal krízový štáb: Pripravujeme sa aj na úplne zastavenie plynu z Ruska!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Prepukne plynová kríza na Slovensku? Vyostrené vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou vyvolávajú obavy. Predvčerom Putin zavrel Ukrajincom kohútiky a mnoho ľudí sa začalo obávať, čím by kúrilo, keby sa podobný scenár stal u nás. Ministerstvo hospodárstva už zvolalo krízový štáb a je odhodlané situáciu riešiť. Už sme si podobný scenár zažili v roku 2009. Ako je to naozaj, nehrozí nám ďalšia zima bez plynu?

Pred 5 rokmi sa dotkla plynová kríza aj Slovenska. Vyše týždňa Rusi nechceli kvôli sporu s Ukrajinou dodávať do Európy plyn. Hrozilo, že by sme v mínusových teplotách zostali bez tepla. Teraz sa črtá podobný scenár s možnými dôsledkami. Slovensko pritom v roku 2012 bralo z Ruska až 83% zásob plynu!

Rusko v pondelok zastavilo všetky dodávky plynu pre Kyjev, pretože si neplatili svoje dlhy za predchádzajúce dodávky. To vyvoláva obavy z prerušenia transport komodity cez Ukrajinu do Európy, a teda aj k nám na Slovensko.

Ako sa nám podarilo zistiť, ministerstvo už zvolalo krízový štáb a je pripravené situáciu riešiť. "Bol som informovaný o stave dodávok plynu a môžem ubezpečiť všetkých, že pozastavenie dodávok plynu na Ukrajinu nemá vplyv na dodávky plynu pre Slovensko. Zástupcovia všetkých spoločností ma informovali o pripravenosti v prípade, ak by prišlo k úplnému pozastaveniu dodávok. Bol som informovaný o dopĺňaní zásobníkov  a všetkých možnostiach, ktoré je možné spustiť ihneď, ak by sa dodávka úplne pozastavila. Zároveň je potrebné ďalej intenzívne rokovať s  ruským dodávateľom" odpovedal minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

V roku 2012 bralo Slovensko až 83% zásob plynu z Ruska
Zobraziť galériu (3)
V roku 2012 bralo Slovensko až 83% zásob plynu z Ruska  (Zdroj: FB)

V zásobníkoch máme plyn na približne 5 mesiacov. Dovtedy by bolo dobré poobzerať sa po náhrade za ruský plyn. Takto nás môžu, spolu s celou EÚ, Rusi držať ako rukojemníkov. "Diverzifikácia prepravnej siete a možnosti, ktoré dnes máme sú dostatočné a nemôže sa zopakovať situácia ako pri plynovej kríze v roku 2009," ubezpečuje pán minister.

"Vzhľadom na nepredvídateľný vývoj tejto situácie v súvislosti s tranzitom plynu na Slovensko, som požiadal všetky spoločnosti o pravidelné monitorovanie a denné hlásenia o stave dodávok plynu na Slovensko a požiadal som opätovne o maximálnu pripravenosť v prípade, ak by bol tranzit prerušený, alebo pozastavený", doplnil Malatinský.

Pomohli by nám susedia

Keby aj došlo k najhoršiemu, naši susedia by nám pomohli. V prípade krízy nám môže zo susedného Česka prúdiť až  36 miliónov metrov kubických plynu denne. Kapacita prepojenia z Rakúska je 17 miliónov metrov kubických plynu denne. A je pripravený reverzný tok plynu v rámci prepravnej siete na Slovensku. V tomto režime je možné zo západu na východ prepraviť množstvo plynu, ktoré je vyššie ako najvyššia spotreba na Slovensku v zimných mesiacoch.

Hrozí nám zatvorenie plynových kohútikov?
Zobraziť galériu (3)
Hrozí nám zatvorenie plynových kohútikov?

Ako sme prežili plynovú krízu v roku 2009

Podobný scenár sme už zažili. Plynová kríza sa začala počas noci zo 6. na 7. januára 2009, keď zastavili dodávky zemného plynu na Slovensko. Úplná odstávka dodávok plynu pre SR bola v dňoch 7. - 18. januára 2009. Zastavenie dodávky plynu z Ruska postihlo viac ako 15 krajín, z ktorých najväčšie problémy mali Bulharsko, Srbsko, Slovensko a Maďarsko.

Naše ministerstvo, ale aj kompetentní z ruskej strany zatiaľ tvrdia, že nám nič nehrozí. Aj v prípade, žeby došlo k najhoršiemu, na dostatočný čas by sme vydržali. Nebráni nám to však v hľadaní alternatívy k ruskému plynu. Byť odkázaný len na jeden zdroj dodávok plynu by sa nemuselo vyplatiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu