Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Študenti z elitných škôl, ktorí chcú pracovať pre štát, môžu žiadať o štipendium

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku štartuje grantový program, ktorým chce štát pritiahnuť do verejnej správy absolventov elitných vysokých škôl. Vysokoškoláci, ktorých prijali, alebo už študujú na prestížnych univerzitách v zahraničí, môžu do 9. júla požiadať o štipendium. Musia sa však zaviazať, že po škole odpracujú tri roky v štátnych úradoch.

Grant má študentom pokryť školné, životné, cestovné náklady, náklady na študijné pomôcky a cestovné poistenie počas maximálne dvoch akademických rokov. "Podmienkou je, aby vysoké školy figurovali do 200. miesta v rebríčku hodnotenia univerzít Shanghai Academic Ranking of World Universities 2013 alebo do 200. miesta v rebríčku inštitúcií Project RePEc," povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Rezort školstva vyčlenil na štipendiá pre akademický rok 2014/2015 sumu 81.000 eur. "Počet udelených štipendií bude závisieť od finančnej náročnosti jednotlivých študijných programov a od výšky ostatných nákladov spojených so štúdiom," dodal Kaliňák.

Žiadosť spolu s prílohami v papierovej i elektronickej forme treba zaslať ministerstvu školstva do polnoci 9. júla 2014. Žiadosti, ktoré budú zaslané po tomto termíne, alebo nebudú doručené v papierovej podobe do 17. júla 2014, nebudú zohľadnené.

V rámci štipendijného programu štát uprednostní študentov v oblasti ekonómie, matematiky, štatistiky a verejnej politiky.

Grantový program pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe z dielne ministerstva školstva schválila v máji vláda. So študentmi z prestížnych škôl štát ráta najmä v analytických útvaroch na ministerstvách – napríklad v Inštitúte finančnej politiky na ministerstve financií, Analytickom centre na ministerstve práce, Inštitúte zdravotníckej politiky na ministerstve zdravotníctva či Inštitúte vzdelávacej politiky na ministerstve školstva.

V prípade, že štipendista z vlastného zavinenia odpracuje vo verejnej správe menej ako tri roky, alebo nezíska vysokoškolské vzdelanie, na ktoré mal poskytnuté štipendium, bude musieť vrátiť finančné prostriedky v sume poskytnutého štipendia. Nesplatená časť sa bude úročiť vo výške úrokovej sadzby, ktorou poskytuje študentom pôžičky Fond na podporu vzdelávania.

Grantový program podľa rezortu školstva nadväzuje na poskytovanie Štipendia M. R. Štefánika v rokoch 2006 – 2008 a v roku 2011. V rokoch 2006 – 2008 štát v rámci neho podporil podľa Kaliňáka 24 študentov vysokých škôl ako London School of Economics, Harvard a Stanford Law School či Columbia University v USA. V roku 2011 získali toto štipendium traja uchádzači.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu