Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvý verejný včelí úľ v Bratislave: Osadia ho na streche Starej tržnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Popri Londýne, Viedni či Prahe bude mať verejné včelie úle aj Bratislava. Vo štvrtok 19. júna ich osadia na streche Starej tržnice a potom aj vo Vodárenskej komunitnej záhrade. Dôvodom je vraj pre včely priaznivejšie mestské prostredie, ktoré nie je až tak poznačené nevhodnými postupmi v dnešnom poľnohospodárstve.

"Včely nájdu v mestách oveľa širšiu ponuku kvetov ako vo vidieckej krajine s monokultúrami," tvrdí Zuzana Špániková z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica, ktoré spolu so včelárom Tomášom Blaškovičom a Alianciou Stará tržnica osadia prvý včelí úľ v meste. Podľa Špánikovej sú mestské včely chované za účelom opeľovania, získavania netradičných druhov medu, ako je gaštanový či mätový, ale aj kvôli záchrane včelstva.

Už niekoľko rokov je pozorovaný po celom svete veľký úhyn včiel. Môže za to používanie pesticídov, geneticky modifikovaných rastlín, klimatické zmeny a choroby včiel, tvrdí koordinátorka projektu mestských včiel v Bratislave Petra Ježeková zo Živice.

Včely pokladá za najdôležitejšie opeľovače kultúrnych aj divo rastúcich rastlín. Bez nich by podľa nej malo v Európe problém rozmnožiť sa a prežiť približne 20.000 druhov rastlín. Prejavilo by sa to vraj na 76 percentách európskej produkcie potravín.

Na zavádzanie mestských včiel získala Živica podporu vďaka švajčiarsko-slovenskému projektu Nevyšliapanou cestou. Jeho cieľom je priniesť do miest fungujúce aktivity, týkajúce sa environmentálne šetrného života. Po Bratislave osadenie mestských úľov plánujú aj vo Zvolene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu