Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V starom domčeku v centre Bratislavy našli stratené storočné dokumenty: Čo odhalili?

Pohľad na staromestskú záhradu Prügerka Zobraziť galériu (16)
Pohľad na staromestskú záhradu Prügerka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – O osude rodiny Prügerovcov, po ktorých nesie meno Prüger-Wallnerova záhrada v bratislavskom Starom Meste, by mohli viac povedať dokumenty, ktoré sa našli pri jednom z dobrovoľníckych upratovaní záhrady.

V nepoužívanom domčeku objavili napríklad doklady, staré bankovky, dobové noviny či listy. Akú majú nájdené veci hodnotu a čo môžu povedať o osude Prügerovcov preskúmajú historici. Informovala o tom dnes na tlačovej konferencii starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

Pohľad na staromestskú záhradu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Dve škatule plné dokumentov našli v jednom z domčekov v donedávna nevyužívanej a chátrajúcej Prüger-Wallnerovej záhrade. Objekt podľa starostky zrejme kedysi slúžil ako kotolňa, pri plánovanej revitalizácii staromestskej záhrady by ho chceli premeniť na komunitné centrum.

V záhradnom domčeku pri upratovaní našli napríklad listy rodiny Prügerovcov z New Yorku, staré fotografie, bankovky i staré výtlačky novín. V škatuliach podľa starostky bola napríklad aj vyše storočná vkladná knižka, výpisy z bankových účtov, cestovný pas či žreb z vtedajšej lotérie.

Pohľad na staromestskú záhradu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Prüger-Wallnerovu záhradu čaká v najbližšom čase revitalizácia. Na obnovu záhrady má v súčasnosti Staré Mesto pripravených približne 214-tisíc eur, z toho 180-tisíc je príspevok z nórskych fondov a časť ako spoluúčasť financuje Staré Mesto. Podľa starostky Rosovej pôvodne náklady na obnovu záhrady odhadli na približne 380-tisíc eur, tie by však mohli znížiť verejné súťaže, ktoré mestská časť už na obnovu záhrady rozbehla.

Prvé práce v záhrade, ktorá roky chátrala, však už spravili dobrovoľníci počas viacerých brigád. O upratovanie v záhrade sa postaralo vyše 130 dobrovoľníkov, ktorí zo záhrady vyviezli vyše 50 ton odpadu.

Pohľad na staromestskú záhradu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Zo záhrady plánuje Staré Mesto spraviť miesto pre rekreáciu a oddych. Svoje plány na obnovu záhrady predstavili ešte vlani v septembri. Priestor dostala aj široká verejnosť, ktorá mohla od vlaňajšieho októbra hlasovať v ankete, čo by v záhrade chceli mať.

Z 15 navrhovaných možností by ľudia v obnovenej Prüger-Wallnerovej záhrade najradšej privítali piknikovú lúku či altánky a lavičky. Zaujala ich napríklad aj možnosť v záhrade postaviť včelie úle či vybudovať komunitné centrum, ktoré by mohlo slúžiť ľuďom aj celoročne. „Chceme, aby v záhrade mohli ľudia tráviť čas celoročne, aby to bola nielen zelená záhrada, ale aj miesto, kde sa budú ľudia schádzať,“ priblížila plány starostka Rosová.

Pohľad na staromestskú záhradu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Niekdajšia Prüger-Wallnerova záhrada vznikla na konci 19. storočia. Názov nesie po rodine Prügerovcov, ktorí vlastnili vychýrené hotely Carlton a Savoy. Henry Prüger tragicky zomrel v roku 1929, za jeho samovraždu vraj môže ekonomická kríza. Prüger je pochovaný na Ondrejskom cintoríne v Bratislave.

Areál niekdajšej Prügerky s rozlohou približne 5 000 metrov štvorcových sa nachádza pri Horskom parku medzi Kalváriou a Apoštolskou nunciatúrou. Práve v okolí Slavína a Horského parku sa nachádza jemne členitá krajina, pramenné oblasti a mokraďovité úseky. Spolu s nimi sú pred zástavbou chránené aj plochy bývalej záhrady, ktorú plánuje Staré Mesto obnoviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu