Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Panika nad Európou: Úrady taja zmiznutie 13 dopravných lietadiel, aj nad Slovenskom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA – Záhadná udalosť sa stala iba pred pár dňami na našom nebi. Nečakane a bez ohlásenia zmizlo 13 lietadiel z radarov na dobu zhruba 25 minút. Z veží riadiacich letovú prevádzku ohlásili 5. a 10. júna zmiznutie viaceré krajiny. Zaznamenali to Rakúšania, Nemci a podobné hlásenie podali aj Česi. Nie je vylúčené, že niektoré lietadlo sa nachádzalo aj nad slovenským územím. O čo išlo?

Celý prípad zachytili najmä v Rakúsku, kde Marcus Pohanka z letovej bezpečnosti povedal, že radary zachytili výpadky niekoľkých lietadiel na dobu 25 minút. Podľa niektorých zahraničných webov mohli byť nejaké lietadlá aj na slovenskom území.

Podobné problémy hlásili z Karlsruhe, Mníchova a Prahy. Pohanka označil incident za "bezprecedentný". Situáciu, po upozornení od našich západných susedov, sa chystajú riešiť európske úrady, konkrétne Európska agentúra pre leteckú bezpečnosť.

Malajzijský Boeing stále hľadajú
Zobraziť galériu (2)
Malajzijský Boeing stále hľadajú  (Zdroj: topky.sk, epn)

Rakúsky dispečer nechcel ani prezradiť o aké typy aeroliniek a lietadiel išlo. Potvrdil len to, že nikomu sa nič nestalo a všetky lietadlá neskôr opäť nabehli na radary. No okamžite po zmiznutí spustili bezpečnostné a núdzové opatrenia.

Čo mohlo byť príčinou náhleho zmiznutia? S istotou sa nedá nič povedať, ale najpravdepodobnejšie išlo o zlyhanie transpondérov medzi lietadlami a pozemnými základňami. Celá vec sa vyšetruje, no po zmiznutí malajzijského Boeingu dispečeri tŕpnu pri ďalších správach o miznutí lietadiel, aj keď iba dočasných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu