Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Záhada stratených lietadiel nad Európou vyriešená: Dispečeri hovorili o hackerskom útoku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, koláž Topky)

BRATISLAVA - Trinásť lietadiel, ktoré sa pred niekoľkými dňami na 25 minút stratili letovým dispečerom z radaru nad územiami Rakúska, Nemecka, Českej republiky a Slovenska, robili poriadne starosti riaditeľom letovej prevádzky. Podľa britského webu express.co.uk sa kompetentní obávali hackerského útoku, oficiálna verzia Slovákov je iná.

Zmiznutie desiatok lietadiel, ktoré sa pred týždňom stratili z radarov kontrolných veží v Rakúsku, Nemecku, Česku a na Slovensku, ide podľa oficiálnych informácií na vrub plánovaného elektronického vojenského cvičenia v "rôznych častiach Európy".

Podľa slovenských orgánov manévre spôsobili, že kontrolné veže stratili údaje o desiatkach strojoch. Kým Rakúšania či Nemci podľa v piatok zverejnených informácií agentúry Reuters nevedia, čo sa stalo, Slováci hovoria o zámernom výpadku.

Po zistení problémy však cvičenie zastavili, pričom podľa slovenskej strany neboli stroje v priamom ohrození. Lietadlá údajne boli s vežami v rádiovom spojení.

Rakúske, slovenské, české i nemecké kontrolné veže hlásili dva prípady zlyhania radarov a získavania informácií o lietadlách. Nedostupné boli podľa Reuters údaje o ich rýchlosti, letovej výške, smere či pozícii.

Podľa Slovákov išlo o zámerné prerušenie komunikácie, ktoré podľa Rakúšanov postihlo 50 lietadiel. Sledovanie letových pozícií sa do väčšej pozornosti dostalo po marcovom zmiznutí malajzijského lietadla, ktoré krátko po vzlete prerušilo komunikáciu a dodnes ho nenašli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu