Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mali letieť, skončili vo vode: Trupy veľkých Boeingov vypadli z vlaku priamo do rieky!

Súčiastky lietadiel typu Boeing skončili v rieke
Súčiastky lietadiel typu Boeing skončili v rieke (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON – Nákladný vlak pri vykoľajení v americkom štáte Montana "vytrúsil" do rieky niekoľko trupov určených pre lietadlá Boeing 737. Štvrtkové nehoda, ktorej príčiny polícia vyšetruje, si nevyžiadala žiadnych zranených.

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či zmarená dodávka súčiastok ovplyvní výrobu najrozšírenejšieho dopravného lietadla na svete.  Boeing cez víkend potvrdil, že pri železničnej nehode bola znehodnotená dodávka trupov a ďalších veľkých súčiastok od firmy Spirit Aerosystems z kansaskej Wichity. Súčiastky vrátane trupov mierili do závodov Boeingu v štáte Washington na severozápade USA. 

Letecký výrobca uviedol, že vplyv nehody na výrobu zatiaľ nie je jasný. Produkcia firmy pritom závisí na zložitom reťazci dodávok, pričom niektoré diely idú rovno na montážne linky.  Počas víkendu vyslobodzovacie tímy "vysypané" trupy boeingov vyzvdihovali z brehov rieky Clark Fork River. Niektoré trupy skĺzli až do rieky. 

Boeing uviedol, že vlak železničnej spoločnosti BNSF prevážal šesť trupov pre 737 a tiež ďalšie diely pre širokotrupé lietadlá 777 a 747. Z 90 vagónov ich vykoľajilo 19. Tri z nich potom prevážali trupy pre Boeing 737.  Spirit Aerosystems vyrába všetky trupy pre Boeing 737. Každý mesiac je vyrobených 42 týchto lietadiel, takže štvrtková havária postihla 14 percent ich mesačnej produkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu