Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najnovšie detaily z vyšetrovania nehody autobusu: Študenti odkazujú vodičovi, odpúšťame ti!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TV MARKÍZA, )

PIEŠŤANY/TRNAVA – Vodič autobusu alkohol nepil, rýchlosť neprekročil a všetky predpisy dodržal! Toto sú najnovšie informácie o príčine nešťastnej nehody študentov z trnavského gymnázia, ktorí sa vracali zo školského výletu. Voči nemu bolo vznesené trestné oznámenia, no už teraz sa ho viacerí zastávajú! Sú za tragédiou chýbajúce zvodidlá alebo je to čisto len vodičova vina?

Stále zostáva záhadou, čo stálo za bezprostrednou príčinou autobusovej havárie. Do prípadu by mohol vniesť svetlo nový svedok, vodič auta, ktorý pár okamihov pred nehodou predbiehal autobus. Už bol vypovedať na polícii. "Jeden z nich bol svedok, ktorého vodič autobusu tesne pred nehodou predbiehal, zaradil sa do pravého jazdného pruhu a krátko nato vodič autobusu plynulo prešiel cez krajnicu na trávnatý porast," povedal krajský policajný riaditeľ v Trnave Štefan Čechovič.

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar potvrdil, že vozidlo so žiakmi išlo po diaľnici rýchlosťou 97 kilometrov za hodinu. V momente nehody bola zaznamenaná rýchlosť 67 kilometrov za hodinu. Predpísané prestávky podľa tachografu dodržal, povolenú rýchlosť po celú dobu cesty takisto neprekročil, alkohol pred jazdou nepožil. Súdny znalec vylúčil tiež technickú poruchu, autobus bol novší typ.

V momente zídenia z cesty išiel rýchlosťou 67 kilometrov za hodinu
Zobraziť galériu (6)
V momente zídenia z cesty išiel rýchlosťou 67 kilometrov za hodinu  (Zdroj: FB, Topky)

Podľa policajných funkcionárov môže za nehodu zlyhanie ľudského faktora, mikrospánok zatiaľ nepotvrdili. Konkretizovať presnú príčinu stále nechcú, pretože vyšetrovanie stále prebieha. Gašpar tiež informoval, že zvodidlá nemuseli pomôcť, keďže pre rýchloidúci veľký autobus nemuseli stačiť. Autobus bol vybavený aj bezpečnostnými pásmi, či boli študenti pripútaní, stále vyšetrujú.

Paradoxné je, že jedným z dvoch cestujúcich, ktorí neboli zranení, bol aj sám vodič. Polícia ho chcela stíhať väzobne, pretože podľa nej hrozilo, že by ovplyvňoval svedkov, no prokuratúra s tým nesúhlasila. Bolo voči nemu vznesené trestné oznámenie a stíhajú ho na slobode.

Najnovšie detaily z vyšetrovania
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Viacerí zainteresovaní sa ho však zastávajú a nevyčítajú mu zapríčinenie nehody. Tvrdia, že už len toto nešťastie je dostatočný trest. Nepomohla mu ani dlhoročná prax za volantom. Svedčí o tom aj výrok jedného z cestujúcich študentov, ktorého sme oslovili.

"Za seba by som chcel povedať, že v prípade, že ten vodič naozaj dostal mikrospánok a nebol pod vplyvom alkoholu a podobne, tak mu odpúšťam, lebo za to vodič do značnej miery nemôže a myslím, že žiť s pocitom, že zabil 4 osoby, je dostatočný trest," povedal nám jeden zo študentov, ktorý sa viezol v osudovom autobuse.

Najnovšie detaily z vyšetrovania
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Toto sú zatiaľ najnovšie informácie v smutnej tragédii, ktorá sa stala v piatok podvečer. Dokopy sa v autobuse viezlo 32 ľudí. V trnavskej nemocnici zostávajú stále ešte traja pacienti. Počas víkendu prepustili väčšinu do domácej starostlivosti, v nedeľu navečer bolo v trnavskej nemocnici spolu sedem hospitalizovaných. Do nemocnice v Piešťanoch priviezli 6 pacientov, ktorých už prepustili.

Študenti na pamiatku zapaľujú pred školou sviečky
Zobraziť galériu (6)
Študenti na pamiatku zapaľujú pred školou sviečky  (Zdroj: SITA)

Uplynulé tri dni si na cestách vyžiadali 13 životov, Gašpar hovorí o čiernom víkende a ohlásil mimoriadne opatrenia polície. "Nezverejníme všetky, no jedno zo základných bude zvýšený počet policajtov na našich cestách," povedal Gašpar s tým, že policajti budú aj na miestach, kde na to doteraz vodiči neboli zvyknutí. Mimoriadne opatrenia budú podľa neho prijímané dovtedy, kým sa situácia nestabilizuje. "Mrzí ma, že musím občanom oznámiť, že pravdepodobne zvýšime represiu pri posudzovaní priestupkov," pokračoval.

Najnovšie detaily z vyšetrovania
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Presné príčiny nehody teda stále nie sú známe. V týchto chvíľach prebieha vyšetrovanie. Na ortieľ spravodlivosti nad vodičom autobusu si budeme musieť ešte počkať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu