Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci rozhodli, prvé výsledky eurovolieb: Pozrite si, kto získal lukratívne posty!

Rozhodli sme o tom, kto nás bude zastupovať v Bruseli Zobraziť galériu (2)
Rozhodli sme o tom, kto nás bude zastupovať v Bruseli (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj keď oficiálne výsledky našich volieb do Európskeho parlamentu budú oficiálne až v neskorých večerných hodinách, zdá sa, že už teraz vieme, akých budeme mať zástupcov v Bruseli. 13 miest, o ktorých sme rozhodovali počas sobotu si prerozdelilo až 8 strán. Voľby sprevádzala rekordne nízka účasť. Pozrite sa, kto si posedí nasledujúce roky v pohodlnom a lukratívnom kresle europoslanca.

Toto by mali byť naši noví europoslanci:

SMER: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka

KDH: Anna Záborská, Miroslav Mikolášik

SDKÚ: Ivan Štefanec, Eduard Kukan

OĽaNO: Branislav Škripek

MOST-HÍD: József Nagy

SAS: Richard Sulík

NOVA: Jana Žitňanská

SMK: Pál Csáky

Rekordne málo ľudí volilo
Zobraziť galériu (2)
Rekordne málo ľudí volilo  (Zdroj: SITA)

Volebná účasť na Slovensku nedosiahla ani 13 percent

Podľa nich by Smer-SD mal mať okolo 24 percent, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH by malo mať o niečo viac ako 13 percent, malo by obsadiť dva mandáty. Nasleduje SDKÚ-DS, podľa odhadov by tiež mala získať dva mandáty. OĽaNO s takmer 7,5 percenta hlasov pravdepodobne získalo jeden mandát. Strany SaS, NOVA, Most-Híd a SMK dosiahli päť až sedem percent, čo znamená zisk po jednom mandáte. Podľa odhadov volilo na Slovensku v eurovoľbách opäť rekordne málo ľudí. Účasť bude možno nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi. Odhaduje sa okolo 13 percent.

Nepodpísali zápisnicu

Väčšina členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) dnes po 11.15 h podpísala zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa na Slovensku uskutočnili v sobotu. Zápisnicu však nepodpísali štyria členovia ÚVK. Išlo o zástupcov strán VZDOR - strana práce, 7 Statočných, Úsvit a Priama demokracia. Ako TASR informovala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová, týmto stranám sa nepáčilo vedenie volebnej kampane v televízii, na billboardoch, ale aj na internete. "Podľa ich názoru bola v rozpore so zákonom a týmto chceli dať svoj nesúhlas s vedením volebnej kampane," priblížila dôvody Chmelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu