Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

S oteplením prichádzajú zlé správy pre alergikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Chladné počasie, vietor a výdatné zrážky pomohli alergikom iba nakrátko. Oteplenie a dostatok vlahy v pôde spôsobí prudký rozvoj peľovej sezóny tráv, ktorých denné koncentrácie budú narastať na celom území Slovenska. Informujú o tom odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Podľa nich najvýznamnejší a najsilnejší peľový alergén produkujú v súčasnosti lipnicovité trávy. Najvyššie denné koncentrácie peľu namerali v Banskej Bystrici, Nitre, Košiciach a Bratislave.

"Do toho začali kvitnúť aj obilniny, ktoré tiež patria do čeľade lipnicovitých. Tie môžu výraznejšie zvyšovať denné koncentrácie peľu rastlín tejto čeľade, čo ľuďom, alergickým na tieto druhy peľu, môže skomplikovať zdravotný stav. Peľová sezóna ihličnanov z čeľade borovicovitých pomaly končí a denné koncentrácie ich peľu v ovzduší budú mať klesajúcu tendenciu. V teplejších oblastiach začína kvitnúť lipa, ktorej peľ sa vo vyšších koncentráciách vyskytuje v ovzduší najmä v blízkosti kvitnúcich stromov," informovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu