Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po intenzívnom daždi ostali cesty v Kocihe zanesené bahnom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOCICHA/TOČNICA - Blato a nánosy po prívalovom daždi odstraňovali aj dnes na ceste 1/72 v obci Kociha v okrese Rimavská Sobota. Ako informovala starostka obce Tatiana Klimová, v posledných rokoch tam podobné situácie riešia pravidelne po výdatnejších dažďoch. Miestnu komunikáciu zaplavila voda aj v obci Točnica v okrese Lučenec.

Priame materiálne škody prívalový dážď v Kocihe nespôsobil. "Pravidelne nám to robí problémy hlavne na tom jednom mieste. Je tam les, takmer desaťkilometrová dolina a tamojší potok jednoducho na tej dĺžke pozbiera vodu a tá sa niekde musí vyliať. Obec robí opatrenia, ktoré môže, pravidelne čistíme rigoly popri ceste, ale ak je veľká búrka, nestačí to. Neviem, či tento problém dokážeme odstrániť. Je to viacero vecí, ktoré vzájomne súvisia. Mali sme už aj rokovania s cestármi, samosprávami a poľnohospodármi, systematické riešenie sa hľadá len veľmi ťažko. Sú tu klimatické zmeny, ktoré sa prejavujú a tie ovplyvniť nevieme," povedala Klimová.

Po druhej svetovej vojne si obyvatelia Kocihy vybudovali malú vodnú nádrž, ktorá slúži na zachytávanie prívalových dažďov. Naposledy ju lesníci čistili pred dvoma rokmi, no po niekoľkých prívalových búrkach bude potrebné nánosy opäť odstrániť.

Prívalový dážď zaplavil miestnu komunikáciu aj v obci Točnica v okrese Lučenec. Stále je tam vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Voda zaliala aj záhrady a dva rodinné domy. "Druhý stupeň bude platiť, až kým neodstránime blato z komunikácií a nevyčistíme koryto potoka. Opakuje sa to u nás pravidelne pri väčších prívalových dažďoch. Najmä ľudia zo spomínaných rodinných domov sú už zúfalí, lebo tie stavby chátrajú. Problém by mohol vyriešiť suchý polder nad obcou. Projekt už majú vodohospodári pripravený, chýbajú im však peniaze na jeho realizáciu," dodala starostka Točnice Mária Salajová
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu